Zavzpomínejte s ČT na Vlastimila Brodského

Praha – Vlastimila Brodského, který by se 15. prosince 2010 dožil devadesáti let, připomene Česká televize v následujícím týdnu v několika pořadech jako herce filmového, televizního i divadelního. První připomínkou bude dnes ve 12:00 na ČT2 záznam představení Divadla na Vinohradech z roku 1970. V oblíbené komedii Georgese Feydeaua Brouk v hlavě excelují Vlastimil Brodský a Jiřina Jirásková.

V neděli 12. prosince se Brodský představí také v satirické komedii Zdeňka Podskalského o zbabělém úředníkovi, který přece jen najde odvahu. Film Mezi nebem a zemí (15:10 na ČT1) vznikl přímo na tělo Vlastimilu Brodskému, jenž se spolu s režisérem podílel i na scénáři.

Klasickou Čechovovu komediální miniaturu Slzy, které svět nevidí (14. 12., v 11:00 na ČT1) natočil v roce 1971 pro pražské televizní studio režisér Martin Frič s Janem Werichem, Jiřinou Šejbalovou, Vlastimilem Brodským a Jiřím Sovákem. Herecký koncert v povídce o třech kumpánech, okurčičkách a povedeném manželství je tak připomínkou hned tří výročí – kromě nedožitých devadesátin Vlastimila Brodského také nedožitých devadesátin Jiřího Sováka (27. 12.) a třiceti let od smrti Jana Wericha, které uplynuly 31. října.

Ve středu 15. prosince věnuje ČT Brodskému dva pořady: Vzpomínání Vlastimila Brodského (9:40 na ČT1) je sestřihem známých i méně známých televizních programů; na ně naváže televizní písnička z roku 1960 Proč asi (10:15 na ČT1) v hercově podání.

Tečkou za vzpomínkovým týdnem bude uvedení tragikomického příběhu Vladimíra Michálka Babí léto (19. 12., ve 14:55 na ČT1). Za roli „mladého pětasedmdesátníka“, věčného snílka a recesisty, který se na rozdíl od své milované a ustarané manželky odmítá smířit s údělem rezignujícího stáří a žije svůj život jako nikdy nekončící výzvu, byl Brodský oceněn Českým lvem. Stejnou cenu získali jeho herečtí partneři Stella Zázvorková a Stanislav Zindulka. Film vznikl v roce 2001, rok před tím, než Vlastimil Brodský spáchal sebevraždu.

VLASTIMIL BRODSKÝ (15. 12. 1920 – 20. 4. 2002) se jako gymnazista přestěhoval s rodiči ze Slezka do Prahy. Na začátku války se přihlásil do herecké školy E. F. Buriana při jeho divadle D 34 s úmyslem zlepšit se tu v tanci (stepoval, vedl i taneční kurs). Po jejím uzavření nacisty se stal členem nově vzniklého Divadla Větrník. Po válce působil v Divadle satiry, krátce v Burianově divadle D 47, ale nakonec na čtyři desetiletí zakotvil v Divadle na Vinohradech. Hostoval také v Národním divadle, kde pět let hrál ve hře Jiřího Hubače Stará kapela.

Na filmovém plátně a televizní obrazovce ztvárnil Vlastimil Brodský osobitě a jedinečně desítky dramatických, tragikomických a komediálních rolí. Z filmových připomeňme alespoň ty ve filmech Všichni dobří rodáci, Rozmarné léto, Ostře sledované vlaky, Až přijde kocour, Kam čert nemůže, Světáci, Bílá paní, Noc na Karlštejně. Za hlavní roli ve filmu Jakub lhář (1975) byl na Berlinale oceněn Stříbrným medvědem. Za roli alkoholika Fendrycha v Hubačově televizním dramatu Tažní ptáci (1983) získal v Monte Carlu Zlatou nymfu za nejlepší mužský herecký výkon. Mimořádný byl jeho vypravěčský talent, věnovaný tvorbě pro děti. Kdo by neznal jeho rozhlasového skřítka Hajaju, nezaměnitelného vypravěče večerníčku O makové panence a mnoha dalších pohádkových příběhů a seriálů…

  • Slzy, které svět nevidí zdroj: ČT http://img2.ct24.cz/cache/140x78/article/22/2169/216837.jpg
  • Vlastmil Brodský autor: ČT24, zdroj: ČT24 http://img2.ct24.cz/cache/140x78/article/2/183/18269.jpg