Ta naše povaha volební

Praha – Ukázky z filmu Lindy Jablonské (například Kupředu pravá, kupředu levá; Vítejte v KLDR) se na internetu objevily už před letošními volbami do Poslanecké sněmovny. Dokument Pozemšťané, koho budete volit? vznikal v šestiměsíční dokumentární dílně, v níž pod vedením Jablonské mentálně handicapovaní filmaři sledovali sněmovní volby, citlivým, zvídavým, drzým a každopádně originálním pohledem. Kratší verzi dokumentu odvysílá ČT dnes večer v rámci cyklu Ta naše povaha česká.

Štáb účastníků dokumentární dílny se účastnil předvolebních mítinků, natáčel ankety s občany i politiky na témata, která jsou v jiných médiích přinejmenším neobvyklá. Externí kamery zaznamenaly veškeré dění kolem, reakce ochranky, příznivců, ale i odpůrců politických stran. Štáb také zjišťoval, zda politická korektnost a předvolební sliby nejsou jen prázdnými hesly, pokoušel se odhalit, nakolik je dvacet let po revoluci v českém člověku stále zakořeněný předsudek vůči všemu, co není „úplně normální“.

„Film byl natočen jako součást projektu občanského sdružení Inventura s názvem Dobýváme veřejný prostor,“ uvedla režisérka. Sdružení vzniklo v roce 2005 s cílem pozměňovat představy veřejnosti o životech lidí s mentálním handicapem a integrovat tyto lidi do společnosti. „Snažíme se ukázat, že lidé s mentálním handicapem mají ve společnosti své místo a že jejich názory jsou nejen neopominutelné, ale v mnohém inspirativní a zajímavé,“ dodala ke snímku Jablonská.

Na letošním MFFF Jihlava získal dokument Cenu diváka. ČT2 dnes ve 20:00 odvysílá v rámci cyklu Ta naše povaha česká kratší, šestadvacetiminutovou verzi. Repríza: 17. prosince ve 12:45 na ČT2, pořad bude také možné přehrát v archivu iVysílání.

Pozemšťané, koho budete volit?
Zdroj: ČT24/Institut dokumentárního filmu