Nápoj lásky nalévají v Národním divadle

Praha - Novinkou opery Národního divadla je dnešní premiéra Donizettiho Nápoje lásky, jednoho z nejoblíbenějších děl tohoto autora a komických oper vůbec. Režisér Simone Sandroni přizval ke spolupráci Lenku Flory, která je autorkou scény a kostýmů. Na jeviště první scény se toto dílo vrací po 107 letech. Je stálou repertoárovou součástí většiny velkých operních domů. V současnosti ho například uvádí státní opery v Berlíně i Vídni.

„Tato hravá komedie je vděčnou hereckou i pěveckou příležitostí, stejně jako divácky atraktivním titulem. Chtěli jsme v ní nabídnout příležitost mladé pěvecké generaci české i slovenské,“ řekl šéf opery Jiří Heřman. Upozornil, že roli Adiny budou alternovat Marie Fajtová, Jana Kačírková a Kateřina Kněžíková, Nemorinem budou Peter Berger, Aleš Briscein či Jaroslav Březina. 

Podle Heřmana je Nápoj lásky odlehčením repertoáru. Hledal režiséra, který má smysl pro humor a povede pěvce k přirozenému projevu. „Zvolil jsem Sandroniho, který by jako Ital mohl této opeře dodat něco ze svého rodného kraje,“ uvedl.

Reportáž Jiřího Svobody (zdroj: ČT24)

Italský režisér Simone Sandroni se při výsledné podobě inscenace inspiroval neorealistickým obdobím italského filmu a také vlastními vzpomínkami. „V Donizettiho opeře je spousta detailů, které mi připomínají mé vlastní dětství, například to zlaté vozítko měl můj dědeček a jako malý kluk jsem s ním jezdil. To, které je na scéně, jsem nechal přivézt z italského venkova,“ upozornil Simone Sandroni.

„Pro mě jde o první operní režii a úžasné dobrodružství. S Lenkou jsme zvyklí, že propojujeme tanec a zpěv,“ řekl režisér. Z Itálie sice odešel před mnoha lety, nicméně doufá, že ta podstata v něm zůstala. Jde mu o to, aby se pěvci vyjadřovali spontánně a doprovázeli to patřičnými gesty, poněkud jinými, než jsou zvyklí. „Po sólistech jsem chtěl, aby nešli na jeviště s tím, že budou zpívat. Musí něco vyprávět a být v interakci s jinými postavami,“ vysvětlil.

Lenka Flory se k opeře dostala potřetí, ale poprvé jako autorka scény. „Snažila jsem se, aby byla přirozenou součástí akcí na jevišti - nikdy mi nešlo jen o dekoraci,“ uvedla. Dopravní prostředky, které se používají, dovezla z Itálie, moped například v jedné vesnici vyměnila za „basu plzeňského“.

Děj Nápoje lásky je komickou parafrází na pověst o Tristanovi a Isoldě, kterou hlavní hrdinka Donizettiho opery, bohatá a krásná Adina, předčítá své přítelkyni. Do Adiny je marně zamilován plachý venkovan Nemorino. Situaci zkomplikuje příchod vojáků, vedených seržantem Belcorem, který se Adině začne dvořit. Zároveň však přijíždí mastičkář Dulcamara a nabízí zázračný nápoj, který přivolá lásku každé ženy.

Nejbližší reprízy se uskuteční 17., 19. a 31. prosince.

  • -Kateřina Kněžíková (Adina) a Peter Berger (Nemorino) v inscenaci opery Národního divadla Nápoj lásky autor: Hana Smejkalová, zdroj: Národní divadlo http://img2.ct24.cz/cache/140x78/article/22/2178/217790.jpg
  • Peter Berger (Nemorino) a Kateřina Kněžíková (Adina) v inscenaci opery Národního divadla Nápoj lásky autor: Hana Smejkalová, zdroj: Národní divadlo http://img2.ct24.cz/cache/140x78/article/22/2178/217793.jpg