Projekt 44 - akční sci-fi z vojenského prostředí

Jihlava – Do bývalého vojenského prostoru u Rančířova na Jihlavsku se opět vrátila armáda a vojenská technika. Skupina mladých filmařů, čerstvých absolventů i studentů filmařských škol, tu připravuje akční snímek z vojenského prostředí, v němž se mají objevit i prvky science fiction. Dnes, v první natáčecí den, se točily nejdražší scény plné výbuchů a vojenských vozidel.

Snímek s názvem Projekt 44 má vznikat necelý měsíc, pro většinu účastníků jde o první zkušenost s natáčením celovečerního snímku. „Chceme, aby ten film byl jiný, než se v České republice točí. Především ale chceme ukázat, že se dá podobný snímek natočit za zlomek ceny,“ upozorňuje produkční Jan Formánek.

Reportáž Radovana Daňka (zdroj: ČT24)

Příběh: Marek je nezaměstnaný mladík a pro snadně vydělané peníze udělá téměř cokoliv. Proto nepohrdne velice výhodnou nabídkou od armády na „naprosto neškodné“ testy. Když se ovšem probouzí o několik let později ve svém bytě, zjišťuje, že všichni jeho známí i rodina se k němu obrátili zády nebo jsou mrtví. Marek se od podivných lidí dozvídá o generálu Janebovi, který prováděl testy, jež zapříčinily celý jeho nečekaný výpadek. Současně v sobě objevuje novou podivnou sílu, kterou pomalu začíná ovládat.

Projekt 44 bude plný akčních a bojových scén. Jen sobotního natáčení se v rolích vojáků zúčastnilo okolo padesáti komparsistů. Jejich honorářem byl párek a limonáda, vojenskou techniku si filmaři mohli zapůjčit díky sponzorům.

Do jedné z hlavních rolí obsadil režisér Jaroslav Šetek zkušeného jihlavského herce Josefa Kunderu. „Velmi mě překvapil svou dravostí, akčností a celkem profesionálním zpracováním,“ podotknul ke scénáři, který se mu prý hned líbil stejně jako první filmové ukázky. „Je vidět, že kluci ví, co chtějí,“ dodal.

Premiéra je plánována na magické datum  - 11. 11. 2011. Akční sci-fi o armádním pokusu a vládních spiknutí s podtitulem „Budoucnost je relativní“ se poprvé bude promítat v Jihlavě.