Hrady.CZ lákají na Anděly

„Chceme návštěvníkům zprostředkovat to nejlepší z aktuálního dění na hudební scéně, proto jsme do programu letošního ročníku zařadili držitele cen Anděl,“ prozradil o programu festivalu Hrady.CZ jeden z organizátorů Martin Šesták. Publikum se může těšit například na kapelu Nightwork, na jednom z hradů zahraje i David Koller. Na všech osmi hradních zastávkách pak vystoupí stejně jako loni kapela Kryštof s denními akustickými sety a nočním rockovým nářezem.

Sedmý ročník začne 8. a 9. července v Rožmberku nad Vltavou, zakončí ho 26. a 27. srpna vystoupení na zámku Valtice. V roce 2010 se festival poprvé rozšířil i na Moravu, kde se bude konat i letos, ale s malou obměnou loňských zastávek.

Na Hradech.CZ vystoupí celkem dvacet šest interpretů. Kromě už jmenovaných například Vladimír 518 se svým sólovým projektem za doprovodu Terezy Černochové, nová alba představí kapely Skyline a Sunshine. Na hrady se vydají i Divokej Bill, Support Lesbiens, Wohnout, Tata Bojs, Gipsy.cz nebo Vypsaná fiXa. Premiéru na festivalu, konkrétně na Točníku, budou mít Please The Trees. Organizátoři myslí i na děti, pro které do programu zařadili bejbypankového Kašpárka v rohlíku.

Reportáž Veroniky Kabátové (zdroj: ČT24)

Program je na každé z osmi zastávek dvoudenní. Pátek startuje festival komorněji, doprovázen hradním karnevalem. V sobotu se přesune většinou na pódia v podhradí, kde se vystřídá vždy devatenáct kapel a interpretů.

Loni si koncerty na hradech poslechlo 42 tisíc lidí. Festival letos úzce spolupracuje s Národním památkovým ústavem. „Ještě více posílíme snahu minimalizovat jakékoli negativní aspekty přítomnosti festivalového dění v památkově chráněných areálech. Festival i Národní památkový ústav si od započaté spolupráce slibují užší a pro návštěvníky zajímavé a atraktivní propojení kultury s kvalitou a exkluzivitou památek ve správě NPÚ,“ uvedl Tomáš Brabec z Národního památkového ústavu. Hrady.CZ se stejně jako loni zapojili i do projektu Kolo pro život, podporující ty, kteří se za hudbou chtějí vydat na bicyklu.

Festival Hrady.CZ 2011: Rožmberk nad Vltavou v Jižních Čechách (8.-9. 7.), Točník ve Středočeském kraji (15.-16. 7.), Švihov u Plzně (22.-23. 7.), Kunětická hora na Pardubicku (29.-30. 7.), Bezdězv Libereckém kraji (5.-6. 8.),Hradec nad Moravicí u Opavy (12.-13. 8.), Bouzov na Olomoucku(19.-20. 8.) a Valticena jižní Moravě (26.-27. 8.).