Medaile Artis Bohemiae Amicis pro Miroslava Košlera

Praha - Na dnešním adventním koncertu Symfonického orchestru Českého rozhlasu (SOČR) v Rudolfinu převezme medaili Artis Bohemiae Amicis (Přátelé českého umění) za dlouhodobý přínos a šíření dobrého jména české kultury sbormistr Miroslav Košler. Přední osobnost české sbormistrovské reprezentace ocenění obdrží za své zásluhy a při příležitosti nadcházejících 80. narozenin, které připadají na 25. července příštího roku. ČTK o tom za pořadatele informovala Jitka Novotná.

Miroslav Košler od roku 1951 působí jako umělecký šéf Pražského smíšeného sboru, s nímž sklidil úspěchy v mnoha zemích Evropy, v Japonsku a USA. K vrcholům jeho kariéry patří spolupráce se světovými dirigenty jako Zubin Mehta, Ricardo Mutti, Giuseppe Sinopoli, Kent Nagano, Jiří Bělohlávek a Vladimír Válek.

Jako uznávaná kapacita je častým členem porot mezinárodních sborových soutěží a uměleckým vedoucím sborových kurzů v Pamploně a Avile. Bratr dirigenta Zdeňka Košlera je uměleckým ředitelem mezinárodního sborového festivalu Praga cantat. Od roku 1993 je profesorem sborového dirigování na Pražské konzervatoři a tento obor vyučuje rovněž na Pedagogické fakultě Karlovy univerzity v Praze.

Ocenění Artis Bohemiae Amicis udělují ministři kultury od roku 2000. Vyzdvihují tak práci významných osob, které cílevědomě přispěly nebo přispívají k šíření dobrého jména české kultury v tuzemsku i v zahraničí. Jako první ji převzal spoluzakladatel a umělecký šéf pražské Laterny magiky Josef Svoboda.

Mezi další držitele patří například klavíristka Alice Herzová-Sommerová, zakladatelka Nadace Emmy Destinové Jarmila Karasová, dirigent a znalec české hudby sir Charles Mackerras, americký klavírista Garrick Ohlsson, český fotograf Josef Koudelka, dirigent Serge Baudo, historik umění František Dvořák, herci Lubomír Lipský a Emílie Vášáryová, organizátorka Pražského quadrienále Jarmila Gabrielová, filmový režisér Jiří Krejčík, tanečnice a pedagožka Zora Šemberová nebo malířka Jitka Válová.

  • Miroslav Košler autor: ČT24, zdroj: Český rozhlas http://img2.ct24.cz/cache/140x78/article/22/2188/218784.jpg
  • Pražský smíšený sbor autor: Filip Raquillet, zdroj: Pražský smíšený sbor http://img2.ct24.cz/cache/140x78/article/22/2188/218783.jpg