Kouzlo seriálu Arabela spočívá v prolnutí světa lidí a pohádek

Praha - Pohádkový seriál Arabela, jehož první díl začala Československá televize vysílat o Vánocích před 30 lety, 25. prosince 1980, zaujal všechny generace - malé i velké. Dílo z tvůrčí dílny režiséra Václava Vorlíčka a scenáristy Miloše Macourka mělo spletitý příběh, hvězdné herecké obsazení a spoustu triků. Arabela byla již mockrát reprízována a vždy si našla další diváky. Dostala se i do světa, sledovat ji mohli v Jižní Koreji, Austrálii nebo Japonsku.

Vyprávění začíná tím, že pan Majer (v podání Vladimíra Menšíka), herec živící se čtením pohádek v televizi, objeví kouzelný zvoneček. Jeho zazvonění pak dokáže mísit svět lidí a Říši pohádek, v níž vládne král (Vlastimil Brodský) s dcerami Arabelou a Xenií, přičemž závistivý čaroděj druhé kategorie Rumburak (Jiří Lábus) se zemi snaží ovládnout. I další role získali skvělí herci: Jiří Sovák, Stella Zázvorková, Vladimír Dlouhý, Jana Brejchová či František Filipovský.

Arabela vznikla na objednávku západoněmecké stanice WDR v Kolíně nad Rýnem a nakonec měla dvě série - celkem 39 dílů. V prvních 13 epizodách z roku 1979 ztvárnila hlavní úlohu tehdy devatenáctiletá Slovenka Jana Nagyová. Do češtiny ji nadabovala Libuše Šafránková, se kterou Vorlíček na princeznu původně počítal. V roce 1993 se pak vysílala další, již méně úspěšná série Arabela se vrací, v níž si titulní roli zahrála mladší sestra Šafránkové - Miroslava.

Arabela slaví 30 let (zdroj: ČT24)

Seriál nepůsobí zrovna dojmem, že se natáčel koncem 70. let v socialistickém Československu. Vladimír Dlouhý (jako Petr Majer) měl na svou dobu až příliš dlouhé vlasy, Majerovi také místo v paneláku bydleli v buržoazní vile. Československá televize potřebovala valuty a Němci je do natáčení hodlali dát pod jednou podmínkou: západoněmecký divák nesmí poznat, že se příběh rodiny odehrává za hranicemi, a tím méně za východními hranicemi.

Jedné ze seriálových postav, čaroději Rumburakovi, dali Vorlíček s Macourkem následně prostor také v samostatném filmu nazvaném jednoduše - Rumburak (1985). Diváci měli totiž negativního hrdinu proměňujícího se v krkavce dost v oblibě, což byla i zásluha Jiřího Lábuse. Toho role čaroděje proslavila i v zahraničí: „Na dovolené v Řecku na mě recepční ukazoval, jako že kroutí prstenem, zda jsem to já. Tak jsem to tedy odkýval,“ přiznal Lábus.

Arabela vyšla na DVD a slušný úspěch zaznamenala i výstava se seriálem spojená. Desítky kostýmů od Theodora Pištěka, kouzelných předmětů (zázračný prsten, křišťálová koule, létající kufr či cestovní plášť) a dalších rekvizit z natáčení Arabely putovaly od roku 2009 hlavně po českých hradech a zámcích.

  • Jana Brejchová (královna) a Jana Nagyová (Arabela) autor: ČT, zdroj: ČT
  • Arabela se vrací autor: ČT, zdroj: ČT