Divadlo na obrazovce: Dagmar Havlová jako Marie Stuartovna

Praha - Česká televize natočila klasické drama Friedricha Schillera Marie Stuartovna s Dagmar Havlovou v titulní roli a v moderní inscenaci Daniela Špinara. Záznam představení Divadla na Vinohradech vzniká v těchto dnech a odvysílán bude v rámci nového programového schématu na ČT2 v průběhu roku 2011. A nebude jediným záznamem divadelního představení, na který se mohou diváci ČT v příštím roce těšit.

Daniel Špinar je jeden z nejtalentovanějších režisérů nastupující generace. Kromě Marie Stuartovny inscenoval v Divadle na Vinohradech kritiky ceněného Vojcka a nyní zkouší v Národním divadle. V jeho práci převažují inscenace klasických textů, které ovšem realizuje moderními inscenačními prostředky. Pro Marii Stuartovnu zvolil spolu se scénografem Henrichem Borárosem velmi radikální scénografický koncept, který klade nestandardní nároky na způsob snímání inscenace.

I když výprava evokuje současnou dobu, inscenace zůstává věrná Schillerovu textu. Hra je nastudována ve zcela novém překladu Hanuše Karlacha a nabízí několik skvělých hereckých výkonů, např. Lucie Juřičkové v roli královny Alžběty, Jana Šťastného jako Roberta Dudleye, hraběte z Leicesteru, a především Dagmar Havlové, která úspornými prostředky moderního herectví činí osud Marie Stuartovny srozumitelným a fascinujícím i pro dnešního diváka.

Konflikt dvou královen, mimořádně inteligentní a racionální Alžběty a vášnivé a vášně vzbuzující Marie Stuartovny, není jen ilustrací dějinných událostí. Skrze strhující drama odlišných ženských osobností otevírá jeden z největších autorů světové dramatické literatury Friedrich Schiller téma věčného boje rozumu a citu, vášně a chladnokrevnosti, nemilosrdně odhaluje principy mocenských bojů a ptá se po významu hodnot, jakými jsou čest, odvaha a láska. Sleduje politický a osobní souboj dvou žen v době Mariiny internace v Anglii, který vrcholí v okamžiku, kdy Alžběta podepíše nad Marií rozsudek smrti. Je ale tento akt pro anglickou královnu spíše politickým vítězstvím, nebo morální prohrou?

Česká televize se snaží kontinuálně zaznamenávat kvalitní divadelní inscenace napříč žánry i republikou. Kromě Marie Stuartovny chystá do vysílání pro rok 2011 například Lékaře své cti (Divadlo v Dlouhé, režie: Hana Burešová, hrají: Eliška Balzerová, Tomáš Töpfer), komedii ze současnosti Antonína Procházky Ve státním zájmu (Divadlo J. K. Tyla v Plzni) či představení Činoherního klubu Léda (režie Ladislav Smoček, v hlavních rolích Petr Nárožný a Ondřej Vetchý).

Ač jde o specifický televizní žánr, záznamy divadelních představení se těšily v roce 2010 diváckému zájmu. A to nejen v případě komedií, jako byl třeba záznam inscenace Divadla Na Fidlovačce Poslední doutník, který vidělo 228 000 diváků, ale i v případě divácky náročných inscenací, jako např. Čechovův Višňový sad Divadla na Vinohradech v režii Vladimíra Morávka se 160 000 diváky.