Skleněné Vánoce ukazují jesličky i betlémy

Praha – K atmosféře českých Vánoc nerozlučně patří tradiční betlém. Tradice betlémářství sice nepochází přímo z českých zemí, je spojována s Františkem z Assisi, ale k nezapomenutelnému kouzlu oslavy těchto svátků u nás neodmyslitelně patří. Milovníci betlémů mohou v těchto dnech navštívit výstavu věnovanou tomuto fenoménu českých Vánoc v podzemních prostorách Betlémské kaple. Společným tématem letošního již 31. ročníku výstavy s názvem Skleněné Vánoce je sklo a potrvá do 3. ledna 2011.

„Návštěvníci zde mohou spatřit betlémy ze všech různých materiálů, ale největší počet jich je ze skla. Betlémy jsou svezené v podstatě z celé republiky,“ představil výstavu jeden z jejích zakladatelů Blahoslav Lukavec z Bonsai klubu Praha. Ten spolu se svým kolegou Petrem Herynkem tradici výstavy před jednatřiceti lety založil. První výstava v roce 1980 se konala v Muzeu hlavního města Prahy, už třetí ale proběhla jinde, a to v paláci U Melounu. „Po revoluci výstava putovala po různých částech Prahy, ale poslední čtyři roky jsme v Betlémské kapli. Protože kde jinde vystavovat betlémy než tady?“ řekl.

České Vánoce charakterizují kromě betlémů i koleda a kapr

Reportáž Báry Kladivové (zdroj: ČT24)

Jsou zde jak exponáty od profesionálů, tak od malých dětí. Valburga Vavřinová, odbornice na svátky, říká, že neopakovatelnou atmosféru a kouzlo českých Vánoc oceňují i cizinci. Podle ní je to nejen díky betlémům, ale také jesličkám, pro které je specifická střídmost a jednoduchost. Je zde vždy centrálně umístěn žlab s jezulátkem, po stranách Marie s Josefem a za nimi oslík a vůl. „Betlémy naopak potom zobrazují i betlémskou krajinu tak, jak si ji představovali naši předci, kteří se většinou za hranice své vesnice nikdy nedostali,“ vysvětluje.

Výstava se ale zabývá i ostatními českými zvyky. Úplně nejstarším českým vánočním zvykem je prý koleda. V češtině znamená hned tři věci. „Koleda je jednak samotná obchůzka, ale také zpěv a to, co koledníci dostanou jako výslužku,“ vysvětlila Vavřinová. I tradiční jídlo z kapra je ryze českým zvykem. Kapr se na náš jídelníček dostal díky velké marketingové kampani za první republiky na podporu českého rybníkářství. Je to totiž ryba, která je nejméně náročná na chov. „Jinak ryba je spjata s postním pokrmem a na štědrovečerním stole nám vlastně připomíná svůj první křesťanský význam,“ řekla.