ČT je televizí pro silvestrovské fanatiky i sabotéry

Zatímco jednička poslední den roku 2010 vysypala všechna šuplata s televizní zábavou a diváky se na rozdíl od loňska pokouší přilákat ne dlouhou veselicí, ale pěkně jedním zábavním pořadem vedle druhého, dvojka chce oslovit všechny, kteří odmítají tradiční silvestrovské veselí na televizních obrazovkách. Ti, kteří propadnou sabotománii, se mohou v nafukovací raketě povznést do atmosféry, kde se očekává nadhled a nadsázka. Blízké setkání s Járou Cimrmanem není vyloučeno…

Taškařice na ČT1 aneb Máme rádi silvestr

Stejně jako loni začne večerní program silvestrovským speciálem Zázraků přírody. Světem zvířecích neřestí i opravdových zázraků tradičně provede Vladimír Kořen, do adrenalinového pokusu se ale pustí slovenský herec Maroš Kramár a jeho hosté. Jeden z nich – Martin Dejdar, Petr Vacek, Aleš Háma nebo Jakub Wehrenberg – měl kupříkladu odvahu ponořit se v hyperbarické komoře do padesáti metrů, a zažít tak dusíkaté opojení.

Do silvestrovské nálady chce diváky o hodinu později dostat střihový pořad Zas je tady silvestr, v němž Václav Postránecký připomene nejúspěšnější scénky z oslav konce roku v podání oblíbených herců a komiků. Na úsměvu neubere ani následující Všechnopárty. Do televizní poradny si Karel Šíp tentokrát pozval Josefa Aloise Náhlovského, Františka Ringo Čecha a Jana Budaře, kteří svými historkami navnadí na poslední hodinu letošního roku. 

Vyplní ji vtipy, vyprávění a písničky pod názvem Silvestr až do dna aneb S Čmaňou půlnoc nepropásnete. Hostitel Pavel Zedníček se svými hereckými kolegy (Veronikou Freimanovou, Václavem Vydrou nebo Josefem Poláškem) v Brně bilancuje, vzpomíná a především baví.

Sabotománie na ČT2 aneb Uleťte klišé v nafukovací raketě

ČT2 je letos alternativou prvního, tradičního silvestrovského programu, jehož klišé mohou diváci už od půl osmé sabotovat spolu s dvojicí Tobi a Vladimír (moderátoři pořadu Sabotáž). Ti – po vzoru Ládínka Smolíka z prostřední řady maďarského seriálu o dobrodružstvích rodiny Smolíkovy – nasednou do nafukovací rakety a odlétají prozkoumat, co se na Silvestra odehrává ve vesmíru. Jsou přesvědčeni, že tam, mimo prostor planety Země, se nejlépe povznesou nad tradiční způsoby oslav.

Během své pouti navštěvují různé planety, potkávají vesmírné bytosti (některé byste odhalili, některé ne tak snadno: Ivu Pazderkovou, Rudu z Ostravy, Zdeňka Svěráka, Jiřího Lábuse či Agátu Hanychovou) a zjišťují, že ve vesmíru se skutečně neslaví. Naopak. Na jedné planetě se filozofuje, na jiné sportuje, na planetě permanentní roboty se pracuje…

Cesta vesmírem, která trvá téměř pět a půl hodiny, připraví Tobimu s Vladimírem nejedno dobrodružství a překvapení. K nim patří záznamy divadelního představení Záskok Divadla Járy Cimrmana a výročního představení Divadla Ypsilon 45 let Ypsilonky, brněnský Komediograf, skeč Večeře pro jednoho a po půlnočním přípitku také hodinový koncert Mňága & Žďorp On Stage. Všechny zastávky vesmírného jízdního řádu najdete v příloze.

Pro nedočkavce

Silvestr začíná samozřejmě mnohem dříve než nafouknutím rakety nebo Zázraky přírody – i když předchozí program je určen spíše pro ty, kteří poslední den roku sabotovat nechtějí. Bavit se mohou průběžně při střihovém pořadu ze Silvestrů Vladimíra Menšíka, při procházce starou Prahou s Viktorem Preissem nebo Jiřinou Bohdalovou. A také mohou s Miroslavem Donutilem zavzpomínat na brněnského siláka Frantu Kocourka, který prý mimo jiné uměl ze železné tyče vytvarovat kolibříka.

V premiéře uvede Česká televize velký zábavní pořad, v němž živí herci přišli poblahopřát těm dřevěným k 80. výročí existence Divadla Spejbla a Hurvínka. Premiérově nabídne i speciál pořadu Tak neváhej a toč!, tentokrát pod názvem Tak neváhej a hrej si!. Tématem homevideí i historek hostů Josefa Dvořáka a Pavla Zedníčka jsou děti.

Pro nespavce

Na ČT1 se po novoročním přípitku sešli U muziky na silvestra zpěváci v čele s Jožkou Šmukařem, jeho televizním parťákem Karlem Hegerem a slovenskou dechovkou Skaličané. O humor se tradičně v tomto cyklickém pořadu, vysílaném už poněkolikáté pět minut po silvestrovské půlnoci, stará Zdeněk Izer s několika rundami anekdot, fórů a vtipů. V jejich vyprávění ho vystřídá opět Vladimír Menšík v Silvestru dravém a hravém a k ránu pak Helena Vondráčková, Eva Pilarová, Marie Rottrová a Jiří Korn coby Zpěváci na kraji nemocnice v parodii na známý český seriál.

ČT2 se po Gorodoku, skečích ruských komiků Ilji Olejnikova a Jurije Stojanova, vrací ke koncertování: Buty zahrají v Ostravě a chvíli po nich nastoupí Mississippi Queen z Pohořelic s výzvou: dejte stranou stoly, jsou tu rokenroly! K meziplanetární sabotománii se tak trochu vrátí Jan Burian v repríze pořadu Silvestrovské smutky aneb Jaké to je, být ve vesmíru jednou nohou, který vznikl na rozhraní milénia. Spát se ale půjde spíš vesele než s nostalgií – díky groteskám, v nichž Charlie Chaplin bude uprchlým trestancem, falešným hrabětem, obětí nešťastné lásky, manželkou…

  • Silvestr až do dna zdroj: ČT http://img2.ct24.cz/cache/140x78/article/23/2211/221052.jpg
  • Silvestr až do dna zdroj: ČT http://img2.ct24.cz/cache/140x78/article/23/2211/221055.jpg
  • Silvestr až do dna zdroj: ČT http://img2.ct24.cz/cache/140x78/article/23/2211/221051.jpg
  • Tobi, Vladimír a Jiří Lábus v silvestovské Sabotománii zdroj: ČT http://img2.ct24.cz/cache/140x78/article/23/2211/221056.jpg
  • V Praze bejvávalo blaze aneb Silvestrovská taškařice zdroj: ČT http://img2.ct24.cz/cache/140x78/article/23/2211/221057.jpg
  • U muziky na silvestra autor: Jana Vargová, zdroj: ČT http://img2.ct24.cz/cache/140x78/article/23/2211/221058.jpg
Vydáno pod