První deska The Doors oslnila svět

Los Angeles - Americká skupina The Doors vydala 4. ledna 1967 své první album jednoduše pojmenované jen jménem skupiny. Deska s hity Light My Fire či The End odstartovala krátkou, ale oslnivou kariéru skupiny, která vznikla v roce 1965 v Los Angeles. Zakládajícími členy byli hráč na klávesové nástroje Ray Manzarek a zpěvák Jim Morrison, časem se přidali kytarista Robby Krieger a bubeník John Densmore. Charismatický Morrison vtiskl skupině svoje básnické vidění světa a téměř všechna pozornost fanoušků se soustředila právě na něj.

Styl hudby The Doors je značně specifický a vykazuje prvky různých hudebních žánrů, jako je blues-rock, psychedelický rock, acid rock i hard rock. Podle Raye Manzareka byli The Doors ovlivněni jazzovými a bluesovými hudebníky, jako byli Muddy Waters, John Lee Hooker, John Coltrane či Miles Davis. Další vlivy na The Doors měly anglické kapely The Beatles a The Rolling Stones, dále umělci jako Little Richard, Chuck Berry i Elvis Presley. Sám Morrison byl ovlivněn např. hudbou Boba Dylana či Rolling Stones.

Skladby skupiny byly použity v řadě filmů, například píseň The End zazněla ve filmu Apokalypsa z roku 1979. Jejich písně byly též mnohokrát přezpívány. Aerosmith nahráli píseň Love Me Two Times, která se v jejich podání objevila ve filmu Air America i na unpluggedovém vystoupení Aerosmith. Často přezpívávaná píseň The Doors je Light My Fire, kterou převzala řada umělců, anglický zpěvák Will Young a portorikánský písničkář José Feliciano tak pojmenovali jeden ze svých singlů.

Poslední deskou natočenou s Morrisonem bylo L. A. Woman z roku 1971. Několik měsíců po jejím vydání Morrison zemřel. Zbylí tři členové pak dále koncertovali a nahrávali, po dvou letech se však skupina rozpadla. Manzarek a Krieger začali znovu společně vystupovat v roce 2002 pod názvem The Doors of the 21st Century. Densmore je však spolu s rodinou Morrisona za užívání názvu The Doors zažaloval. Proto svůj projekt přejmenovali nejprve na Riders on the Storm a v roce 2008 na Ray Manzarek and Robby Krieger of The Doors.