Jeden den planety ukáže YouTube

Praha - Dokument Život v jednom dni (Life In A Day) oskarového režiséra Kevina Macdonalda a producenta Ridley Scotta vznikl z videozáznamů zaslaných uživateli z celého světa na server YouTube a zachycuje život na Zemi v průběhu jednoho dne – konkrétně neděle 24. července 2010. Z 80 000 uploadovaných videoklipů z téměř dvou set zemí jich Macdonald vybral několik set a sestříhal devadesátiminutový dokument, který odráží celou škálu životních situací a příběhů. Zaujal ho například příběh korejského cyklisty jezdícího po světě, ženy bojující s rakovinou nebo Rusa, který se v Moskvě věnuje parkuru - fyzicky náročnému překonávání překážek.

„Nakonec jsme vybrali přes tři stovky videí. Sami jsme byli překvapeni, kolik materiálu se nám z celého světa sešlo,“ komentoval situaci producent dokumentu Ridley Scott. „Tím, jak jsme koukali na všechna ta videa, měli jsme pocit, že bychom mohli natočit tak dvacet různých filmů denně,“ doplnil producenta režisér Macdonald.

Do finální verze celovečerního filmu se probojoval pouze jeden český snímek - videoklip kameramana a střihače Sergeje Kondakova o narození žirafího samečka Jakuba.

Reportáž Jana Beránka (zdroj: ČT24)

„Jedenáctiletá samice Nora, která je známá i z kampaně Seznamte se!, měla komplikovaný porod. S napětím jsme všichni sledovali, jak celé hodiny bojuje, a pak netrpělivě čekali, až se Jakub postaví na nohy,“ uvedl Kondakov, který se Zoo Praha spolupracuje od začátku minulého roku. Už dříve se však v týmu Miroslava Bobka, ředitele zoo, podílel na projektu Odhalení, jenž vznikal v produkci Českého rozhlasu a mapoval život pražské gorilí rodiny.

Světová premiéra filmu Život v jednom dni proběhne 27. ledna 2011 na festivalu Sundance v Utahu. Prvního promítání dokumentu se zúčastní i šestadvacet spoluautorů z celého světa. Uživatelé internetu budou moci zhlédnout dokument exkluzivně také na kanálu ve čtvrtek 27. ledna 2011 v 6.00 hodin večer MT (3.00 hodin ráno středoevropského času). Otitulkovaná verze v češtině a dalších 24 jazycích bude k vidění tamtéž o den později, tedy v pátek 28. ledna 2010 v 19:00 hodin našeho času.

Vydáno pod