Soňa Červená získala kousek nesmrtelnosti

Praha - Medaili Artis Bohemiae Amicis (Přátelé českého umění) předal dnes ministr kultury Jiří Besser operní pěvkyni a herečce Soně Červené. Ocenil tak její dlouhodobý a cílevědomý přínos k šíření dobrého jména české kultury v tuzemsku i v zahraničí. Slavnostní akt se uskutečnil na jevišti Stavovského divadla v Praze po šesté repríze inscenace činohry Věc Makropulos, kterou připravil americký režisér a výtvarník Robert Wilson.

„Přestože jsme o Soně Červené za minulého režimu nesměli slyšet, reprezentovala v zahraničí významným způsobem Českou republiku. Je navíc člověk, který si této ceny bude nesmírně vážit; já si zase nesmírně vážím toho, že jí můžu jako ministr kultury ocenění předat,“ uvedl Besser. „Děkuji, je to pro mě kousek nesmrtelnosti,“ řekla Červená.

Národní divadlo zasáhlo třikrát osudově do jejího života. Poprvé, když ji v 50. letech jako třídního nepřítele nesmělo angažovat a tím ji vyhnalo do emigrace. Po putování světem a předními světovými scénami stanula v roce 2002 na jevišti Národního divadla v alegorické němé postavě Osudu ve stejnojmenné Janáčkově opeře právě ve Wilsonově režii. Na Západě s ním předtím pracovala na čtyřech inscenacích. Úkol stvořit Čapkovu třísetletou Emilii Marty považuje za třetí osudové zastavení.

Reportáž Jiřího Svobody (zdroj: ČT24)

Pětaosmdesátiletá dvojnásobná držitelka titulu Komorní pěvkyně uzavřela svou operní dráhu, ale s divadlem je nadále spojena. Za mimořádný přínos divadelnímu umění převzala zvláštní cenu Thálie, Radokovu cenu získala za ztvárnění ústřední role v Nekvasilově a Březinově opeře Zítra se bude…

Červenou zavedlo účinkování v operách z Německa do milánské Scaly, do pařížské Velké opery, do Barcelony, na festivaly v Glyndebournu, Wexfordu, Edinburghu i na řadu amerických pódií. Jedenáct sezon zpívala v opeře v San Franciscu, sedmkrát se objevila v Bayreuthu. Ve světě se etablovala jako vynikající pěvkyně händelovská, gluckovská i wagnerovská, ale tíhla k hudbě 20. století, na prvním místě k Janáčkovi.

Dcera zakladatele kabaretu Červená sedma byla v Osvobozeném divadle první Káčou v muzikálu Divotvorný hrnec Voskovce a Wericha. V opeře začínala v Brně, ve světě vytvořila přes stovku operních rolí a spolupracovala s předními dirigenty, pěvci i režiséry.

Držiteli medaile Artis Bohemiae Amicis se od roku 2000 stala více než stovka osobností. V posledních letech mezi nimi byli Garrick Ohlson, Charles Mackerras, Emília Vášáryová, Lubomír Lipský, Ivan Passer, Jitka Válová, Zora Šemberová, Vojtěch Jasný, Arnošt Lustig a Jožka Černý.