Neprakta stále kreslí a baví

Plzeň - Více než stovku karikatur, ilustrací, vtipů i návrhů pohlednic spojených s Plzní nabízí ode dneška v Galerii Jiřího Trnky v Plzni profilová výstava prací kreslíře Jiřího Wintera-Neprakty. Od 80. let minulého století, kdy se ve městě konaly jeho dvě velké výstavy, je to výtvarníkova třetí rozsáhlá expozice v Plzni. Z 80. let pochází také většina nyní vystavených prací. Výstava potrvá do 5. února.

Návštěvníkům nabízí výstava pohled na laskavý a lehce ironický humor autora, který se často zaměřuje na historii, pohádky, přírodu a mezilidské vztahy, uvedla Jana Potužáková z plzeňské Unie výtvarných umělců. Jen zcela výjimečně se na obrázcích malíře a ilustrátora mnoha knih objevuje technika. „Kromě techniky on zná vše do detailu, hlavně přírodu. Když nakreslí ptáčka, i přes stylizaci je poznat, že je to červenka nebo sýkora,“ doplnil malířův kamarád, přírodovědec Přemysl Rabas.

Winter-Neprakta je sice podle své ženy už několik let upoután na vozík, i ve svých šestaosmdesáti letech však stále pracuje. „Pořád kreslí, každý den celé dopoledne, a když je dobré světlo, i odpoledne,“ řekla kurátorka výstavy a malířova manželka Daniela Pavlatová. Malíř podle ní dnes většinou koloruje svoje starší obrázky, které jsou zatím jen nakreslené tuší - denně nejméně dva až tři. „Všecko maluje načisto, jen málokdy si nakreslí skicu. Úplně nejdřív si ráno namíchá barvy, takže už má v hlavě zřejmě přesně představu, co bude dělat,“ dodala.

Winter-Neprakta je zapsán v Guinnessově knize rekordů jako vůbec nejproduktivnější malíř. „Je uvedeno číslo 35 000 jeho obrázků, ale to už je před několika lety, takže je to teď už zase víc,“ doplnila Pavlatová.

  • Z výstavy Švandrlík - Neprakta zdroj: Galerie Chodovské tvrze http://img2.ct24.cz/cache/140x78/article/21/2071/207033.jpg
  • Kresba Jiřího Neprakty autor: ČT24, zdroj: sweb.cz/gentlemanik http://img2.ct24.cz/cache/140x78/article/4/309/30891.jpg