„Lví“ nominace vyhlásí Žáček a Daniel

Praha - Herci Jakub Žáček, životní rekreant Otakar v Zoufalcích, a Marek Daniel, který byl za roli v Protektorovi nominován na Českého lva, budou moderátory nominačního večera letošních výročních filmových cen. Nominace budou vyhlášeny 5. února, ocenění pro nejlepší české snímky, které byly v roce 2010 podle názoru České filmové akademie promítány v kinech, se budou předávat o měsíc později tradičně v pražské Lucerně. Oba večery bude Česká televize vysílat v přímém přenosu.

Jakub Žáček byl čtyři roky členem brněnského HaDivadla, hrál i v inscenacích Divadla Archa, Divadla Minor a Divadla v Dlouhé. Filmoví diváci ho znají především jako životního rekreanta Otakara, jednoho z hlavních hrdinů filmu Zoufalci. Televizní diváci si ho oblíbili jako mistra vedlejších rolí v sitcomu Comeback.

K moderování nemuseli Žáčka organizátoři Českých lvů příliš přemlouvat, i když ví, že publikum bývá náročné. Spolupráce s Markem Danielem se naopak nemá důvod obávat. „Největší předností Jakuba Žáčka je to, že udělá, co chci. Největší předností Marka Daniela je naopak to, že dělá jen to, co chce on,“ vysvětlil totiž.

Ani Žáčkova moderátorského partnera při nominačním večeru Českého lva  nebylo třeba dlouho přesvědčovat. Herec, který se objevil například ve filmech Divoké včely, Nuda v Brně, Horem pádem, Štěstí, Venkovský učitel anebo Protektor, předpokládá, že se budou se Žáčkem na jevišti doplňovat. „Jakub je chytrý a dokáže velmi spatra reagovat. Kolikrát nejen chytře, ale i vtipně,“ tvrdí.

Režisérem obou večerů opět bude výkonný ředitel ČFTA Petr Vachler, který od obou moderátorů očekává profesionalitu, zkušenost a pohotovost. Podle něj budou mít letos Čeští lvi jednu úplně novou cenu a systém vyhlašování projde malou revolucí. V obou večerech má dostat výrazný prostor hudba.

Český lev vybírá z 36 filmů

Česká filmová a televizní akademie bude za rok 2010 vybírat z 21 celovečerních hraných (i animovaných a kombinovaných) a 15  dokumentárních filmů.

Už nyní se hovoří o tom, že se v nominacích objeví patrně filmy zastoupené všemi generacemi filmařů. Zlatou éru 60. let by mohl se svým novým opusem Habermannův mlýn zastupovat Juraj Herz, střední generaci filmařů polistopadové generace pak například Jan Svěrák s filmem Kuky se vrací nebo Ondřej Trojan s Občanským průkazem. K mladým režisérům patří Radim Špaček, do jehož snímku Pouta se také vkládají velká očekávání.

Dokumentární filmy mají horkého favorita v Katce režisérky Heleny Třeštíkové, ale akademiky může strhnout i Drnovické Catenaccio Radima Procházky.

Lev versus kritika

Českému lvu letos poprvé konkurovaly Ceny českých filmových kritiků. Ti akademikům vytýkají, že v nominacích přehlížejí řadu zajímavých filmů a počinů, a podezírají je, že ani zdaleka nevidí celou roční produkci.

„Hlasování členů České filmové a televizní akademie ovlivnit nemůžeme, je jen na nich, kolik filmů vidí a jak hlasují. My jim poskytujeme DVD a zajišťujeme projekce všech filmů. O propagaci svých filmů by se ale měli snažit především sami producenti. Je zejména na nich, aby dostali svůj film do povědomí diváků či akademiků,“ reagoval na kritické hlasy Vachler.