Králova řeč se líbí i cenám BAFTA

Londýn – Snímek o zadrhávajícím britském králi Jiřím VI. Králova řeč opět boduje. V britské obdobě amerických Oscarů – cenách Britské akademie filmových a televizních umělců – získal včera nejvíce nominací. Navržen byl v celkem čtrnácti kategoriích, o dvě šance na ocenění méně má americká Černá labuť Darrena Aronofského. Relativně pozadu zůstal film The Social Network s šesti nominacemi. Ceny BAFTA budou vyhlášeny v Královské opeře v Londýně 13. února.

„Loni jsem předpovídal, že Colin Firth neuspěje, protože se na plátna vrátil Jeff Bridges. Ale tenhle rok patří Colinu Firthovi. Jsem přesvědčen, že vyhraje nejen ceny BAFTA, ale že zazáří i na Oscarech. I když je samozřejmě rozdíl ve vnímání kinematografie v Evropě a Americe. Přesto myslím, že Firth tento rok uspěje v obou zemích,“ předpokládá britský filmový kritik Mark Kermode.

Stejný scénář jako v případě Zlatých glóbů by se mohl zopakovat u snímku Černá labuť, který by u britské filmové akademie mohl uspět celkem dvanáctkrát, včetně ceny za nejlepší ženský herecký výkon pro Natalii Portmanovou.

Reportáž Petry Schubertové (zdroj: ČT24)

Zato film o zakladateli Facebooku The Social Network, který v neděli dostal v Los Angeles nejvíce Zlatých glóbů, byl na cenách BAFTA navržen „jen“ šestkrát, a zaostal tak za Počátkem (devět nominací) i nejnovějším filmem Dannyho Boylea 127 hodin a Opravdovou kuráží od Joela a Ethana Coenových (po osmi nominacích).

Vydáno pod