Český lev zvyšuje napětí ze tří na pět

Praha – Osmnácté výroční filmové ceny přichystaly několik novinek. Akademici budou ve druhém kole v každé kategorii vybírat z pěti místo tří snímků, což je systém, s nímž Čeští lvi začínali. Nově budou křišťálové sošky udělovány i studentským filmům, režisér toho nejlepšího si navíc odnese stotisícovou odměnu. Pětice nominovaných snímků budou vyhlášeny na nominačním večeru 5. února – ČFTA ale některé z kategorií odtajnila už dnes.

O České lvy za rok 2010 se uchází 21 hraných a 15 dokumentárních filmů. Z hraných snímků byly do kategorie sestavované filmovými kritiky a teoretiky vybrány následující: Kuky se vrací, Největší z Čechů, Občanský průkaz, Pouta a Přežít svůj život. Mezi dokumenty je nejvíce oslovily Český mír, Drnovické catenaccio, Katka, Medvědí ostrovy a Nesvatbov, který se bude promítat i na letošním Berlinale. ČFTA (Česká filmová a televizní akademie) dnes prozradila ještě nominované filmy v kategoriích studentský film, filmový plakát a zahraniční film. Většina z nich – pochopitelně s výjimkou těch zahraničních – vznikla v koprodukci České televize.

Český lev na ČT

Nominační večer budou 5. února na programu ČT2 uvádět herci Jakub Žáček a Marek Daniel, průvodce hlavním večerem 5. března na ČT1 bude opět čtyřnásobný držitel Českého lva Jan Budař.

Reportáž Ivy Němcové (zdroj: ČT24)

„Chtěli jsme ukázat širší vkus akademiků, udělat Českého lva pestřejšího a propagovat víc kvalitních českých filmů,“ vysvětlil výkonný ředitel ČFTA Petr Vachler, proč se organizátoři rozhodli letos nominovat pět snímků místo tří. Tento systém na Českých lvech fungoval už v letech 1993 a 1994, změnou ale je, že na vyhlašovacím ceremoniálu budou představeny v každé kategorii už jen tři filmy, které se dostaly do finále.

„Přinese to podle nás hned několik pozitiv: akademici mají ve druhém kole hlasování širší výběr, protože vybírají ze všech pěti nominací, čímž se - aspoň doufám - zvýší objektivita výsledku. Navíc nám tento systém pomůže gradovat napětí: 5. února na nominačním večeru vyhlásíme pět nominovaných, 5. března na hlavním večeru představíme tři nejlepší a hned na to vyhlásíme vítěze,“ domnívá se Vachler.

Vůbec poprvé se bude udílet Cena Magnesie za nejlepší studentský film. Akademie oslovila tuzemské filmové školy i největší festivaly, aby jim poslaly své tipy. Vítěz bude odměněn finanční prémií ve výši 100 tisíc korun. „Chtěli bychom vyzvednout práci studentů, podobně jako je tomu v zahraničí, chceme, aby studenti měli možnost celorepublikového porovnání,“ uvedl k zavedení nové kategorie Vachler. Šéfdramaturg České televize Aleš Ulm  přislíbil, že by pásmo nejlepších studentských snímků mohlo doplnit i vysílací schéma ČT.

ODTAJNĚNÉ NOMINACE:

Cena za nejlepší filmový plakát

Cena Magnesia za nejlepší studentský film

  • Graffitiger (Libor Pixa)
  • Občan Kopas (Vojtěch Moravec)
  • People Involved (Jan Těšitel)
  • Příznaky (Tomasz Winski)
  • Půlnoc (Klára Tasovská)

Cena filmových kritiků a teoretiků za nejlepší hraný film

Cena filmových kritiků a teoretiků za nejlepší dokument

Jan Budař - moderátor Českých lvů za rok 2010
Zdroj: ČT24/©VAC 2011