Některá bambíňata se přesunou do jiných sborů

Praha - Někteří bývalí členové z věhlasného sboru Bambini di Praga, který v úterý po 38 letech ukončil svou uměleckou činnost, budou působit v Dětském pěveckém sboru Českého rozhlasu a ženském sboru Cancioneta Praga. Toto nové neprofesionální ženské těleso se už připravuje na první sezonu pod vedením mladého sbormistra Lukáše Jindřicha. Zahajovací koncert sboru Cancioneta Praga by se měl uskutečnit 21. října v Koncertním sále Pražské konzervatoře.

V Dětském pěveckém sboru ČRo budou pokračovat mladší žáci z „Bambini“ pod vedením sbormistryně Blanky Kulínské. Světoznámý sbor Bambini di Praga, který poškodila aféra jeho bývalého sbormistra Bohumila Kulínského, ukončil svou dlouholetou činnost v úterý koncertem v pražské městské knihovně.

Sbormistr Jindřich pochází z řad zpěváků pěveckého sboru Bambini di Praga, v němž začínal ve svých pěti letech. Vystudoval sbormistrovství na Pedagogické fakultě Karlovy univerzity. V roce 1999 začal úzce spolupracovat se Školou sborového zpěvu při Bambini di Praga, kde působil jako učitel hry na zobcovou flétnu. Před sedmi lety se stal druhým sbormistrem „Bambini“ a nejbližším spolupracovníkem Kulínské.

Těleso Cancioneta Praga čítá zhruba čtyřicet členek, které nepocházejí podle Jindřicha pouze z „Bambini“. „Ambice mám ty největší. Nejdůležitější je, abychom se pořádně sezpívali a vytvořili kompaktní zvuk a důstojnou konkurenci dalším ženským sborům,“ řekl sedmadvacetiletý Jindřich. Jako sbormistr povede sbor sám. Internetové stránky tělesa budou spuštěny zřejmě v srpnu.

Jindřich: Chtěl bych dokázat velké věci

Jindřich si je vědom, že sboristky z Bambini di Praga výborně zpívaly. „Chtěl bych dokázat velké věci, věřím, že se nám to povede,“ dodal. Cancioneta Praga budou navštěvovat dívky starší 15 let, převážně ale bude tvořen dospělými sboristkami. Těleso má podle serveru Sbor.cz za sebou už první velký úspěch, jehož dosáhlo loni pod vedením Jindřicha na pátém mezinárodním hudebním festivalu ve španělském městě Malgrat de Mar. Přivezlo si odtud dvě významné trofeje - Cenu publika pro nejoblíbenější sbor festivalu a trofej za absolutní festivalové vítězství, kterou sboru udělila pětičlenná porota složená z renomovaných španělských hudebníků.

Jindřich upravil řadu písní pro dětské sbory a flétnové soubory, natočil několik nahrávek s Dětským pěveckým sborem Českého rozhlasu. Za sebou má úspěšné koncerty i s Pražskou komorní filharmonií. Se sborem Bambini di Praga absolvoval koncertní turné do Anglie, dvakrát do Německa i Jižní Koreje.

„Bambíňata“ byla fenoménem, prošla jimi řada budoucích hvězd

  • Počátky světově uznávaného dětského pěveckého tělesa spadají do roku 1943, kdy Bohumil Kulínský starší (zemřel v roce 1988) založil na Ostravsku soubor hrabovských zpěváčků. Později řídil Dětský pěvecký sbor Československého rozhlasu (Kulínčata), v roce 1973 se osamostatnil a s manželkou Blankou založil 1. května 1973 Bambini di Praga.
  • Sborem prošly desítky tisíc dětí, převážně dívek ve věku 12 až 20 let. „Děti z Prahy“ byly rozvětvenou organizací zahrnující hned několik sborů i školu-přípravku, z níž byli pak vybíráni ti nejlepší z nejlepších. Největší důraz se kladl na jednotnou hlasovou výchovu, která měla rozhodující vliv na celkový zvukový obraz sboru.
  • K muzikantské zkušenosti z Bambini di Praga se hlásí řada osobností, například zpěváci Petr Janda, Jiří Korn, David Koller, Jana Koubková či Lenka Dusilová, herečka Marta Vančurová, spisovatelka Zdena Salivarová-Škvorecká či prezident Václav Klaus.
  • V časech největší slávy objel soubor Bambini di Praga celý svět, spolupracoval s předními českými orchestry (Pražskými symfoniky, Pražskou komorní filharmonií nebo Českou filharmonií). Značné popularitě se těšil zejména v dalekém Japonsku.
  • Sbor natočil řadu gramofonových a rozhlasových nahrávek (například Letem světem či Koledování s Gabrielou Beňačkovou). Do širokého repertoáru Bambini di Praga patřily náročné skladby vážné hudby, ale i hudba lidová a populární. Zpěváci zvládali i písně nejrůznějších národů v originálních jazycích.
  • Ke ztrátě prestiže i faktickému konci tělesa přispěla aféra bývalého sbormistra Bohumila Kulínského mladšího (52), který byl v roce 2004 zatčen a obviněn ze zneužívání sboristek. Po vleklém procesu byl odsouzen na 5,5 roku vězení, podmíněně propuštěn byl minulý týden.
  • Kulínský, který vystudoval dirigování na brněnské JAMU, vedl Bambini di Praga v letech 1976 až 2005. Plnohodnotným sbormistrem se stal již ve svých 18 letech. Po jeho zatčení převzala vedení „rodinného podniku“ jeho matka Blanka.