Vieweghova manželka je bio

Praha – Letní divadelní přehlídka Báječné léto s Michalem Vieweghem nabízí během prázdnin dvě nejčtenější knihy českého spisovatele v divadelním zpracování. Po Románu pro ženy, jenž měl premiéru 20. června, je na poslední školní den připraveno první uvedení inscenace Biomanželka. Groteskní představení vypráví příběh namachrovaného spisovatele, který se postupně propadá na hodnotovém žebříčku své manželky až někam do druhé desítky. Michal Viewegh přiznal, že při psaní se inspiroval vlastním životem. „Těžko najdeme někoho, kdo by se v tom nepoznal. V tom si myslím, že Michal umí vycizelovat archetypy v manželství a hlavně ve vztazích po dlouhých letech,“ poznamenává herec Filip Čapka.

Michal Viewegh je nejčtenějším spisovatelem, prkna Švandova divadla nyní prověří, jak uspěje jako divadelní autor. Dramaturgové Léta vsadili na čtenářsky prověřené tituly, Román pro ženy a Biomanželku. „Michal Viewegh jako autor není až tak lehko dramatizovatelný, protože má jednoznačný rukopis, jednoznačný styl,“ míní režisér a autor divadelní adaptace Dodo Gombár.

Báječné léto s Vieweghem je další letní divadelní akcí, která tak bourá zažitý zvyk zavřených divadel a hereckých prázdnin. Rozšiřuje tak už zaběhlé přehlídky, například Shakespearovské slavnosti na Pražském hradě, letní scénu Ungeltu a v Celetné, či případně přehlídku hereckých osobností na třech pražských scénách, která má na programu i koncerty šansoniérky Szidi Tobias, zpěvačky Lenky Dusilové a Yvonne Sanchez.

Dramaturg Vladimír Fekar o Biomanželce

„Zdánlivě humoristický, ale rozhodně groteskní a vtipný příběh o tom, kterak se nemistrovaný spisovatel Mojmír postupně propadá na hodnotovém žebříčku své manželky do druhé desítky aneb jak se popelky mění ve vlčí ženy a co s tím, když ženy čurají vestoje. Hra o komické srážce dvou životních stylů a představ o tom, jak má vypadat současný normální život.“

Román pro ženy
Zdroj: Alžběta Jungrová/Švandovo divadlo