Vyprávěj, jaká byla osmdesátá

Praha – Ačkoli venkovní teploty šplhají ke třiceti stupňům, část rodiny Dvořákových se sešla pod vánočním stromkem v ateliérech ČT na Kavčích horách, kde se natáčí třetí řada seriálu Vyprávěj. První díly se budou odehrávat koncem roku 1977, děj třetího pokračování se uzavře Palachovým týdnem na počátku roku 1989. „Podíváme se do prostředí typických pro 80. léta, jako je třeba diskotéka,“ přislíbil Petr Šizling, jeden z producentů, kteří za seriál Vyprávěj před pár týdny obdrželi Zlatou nymfu na Mezinárodním televizním festivalu v Monte Carlu.

Úvodních 26 dílů série situovaných do 60. let ČT odvysílala před dvěma lety, následující dekáda ožila na televizních obrazovkách loni v šestnácti dalších dílech. „Třetí série bude mít 26 dílů, diváci ji uvidí od září,“ prozradil producent Filip Bobiňski. „Skončíme v předjaří sametové revoluce. Události, které jí předcházely, třeba hromadná emigrace východních Němců do západního Německa, si necháme až na příští sérii,“ dodal.

Tři Honzíci 

Diváci podle slov režiséra Bisera Arichteva uvidí na obrazovkách opět všechny tváře, na něž jsou zvyklí: Romana Vojtka a Andreu Kerestešovou, Svatopluka Skopala, Veroniku Freimanovou, Ninu Divíškovou či Radoslava Brzobohatého. „Přibudou i nové postavy, například Pavel Zedníček, a vrátí se staronové – Martin Dejdar a Jan Budař,“ doplnil ještě k hereckému obsazení režisér. Jednu z nových postav by si měla zahrát také Zlata Adamovská.

Rozhovor s Filipem Bobiňským (zdroj: ČT24)

Celkem třikrát se vymění představitel Honzíka. V právě natáčené části série přejde ze základní školy na střední a poté i na vysokou. „Každé studium absolvuje jiný Honzík,“ upozornil Arichtev. Na základní škole ho diváci uvidí obkreslovat spoře oděné ženy ze zahraničních magazínů, později vykouřit první cigaretu i absolvovat zasvěcovací sexuální zážitky. „Všechno bude tak, jak to jde v životě puberťáka,“ podotknul režisér. Honzík si musí projít i dalším klíčovým okamžikem v životě mladého muže. „Musí se vyhranit, jestli bude 'vekslák' s patkou, nebo 'nezávislák' s dlouhými vlasy,“ vysvětlil režisér.

„V každé době toužíme po štěstí“

Ne všichni ale vědí, jak se budou osudy jejich postav během 80. let vyvíjet. „Spekulovalo se, jestli emigrujeme, nebo neemigrujeme, ale zatím nevíme, jak to s námi skončí,“ přiznala například Hana Vagnerová, seriálová sestra Romana Vojtka, jejímž seriálovým manželem je Jaromír Nosek.

Dosavadní příběhy této mladé dvojice, která se dostává do konfliktu s StB, je vlastně trochu argumentem proti jedné z nejhlasitějších výtek – že Vyprávěj dobu, kterou zobrazuje, příliš idealizuje. „Seriál obsahuje i linky vyprávějící osudy těch, kteří tu dobu prožívali těžko, nicméně to není hlavní téma,“ poznamenal producent Filip Bobiňski. „Vyprávíme o životě běžné rodiny, proto také motto seriálu zní: v každé době toužíme po štěstí.“

Retro-moderní seriál

Režisér Arichtev v této sovislosti upozorňuje, že Vyprávěj není archivní inscenace. „Je to současný seriál, který se snažíme dělat retro-moderně. To také, myslím, zaujalo mezinárodní porotu v Monte Carlu,“ domnívá se. Počin ČT tak má za sebou úspěchy u diváků i odborníků – za loňský rok získal cenu TýTý v kategorii seriál roku a stal se i jejím absolutním vítězem. V červnu si jeho producenti Filip Bobiňski a Petr Šizling odvezli cenu Zlatá nymfa z mezinárodního televizního festivalu v Monte Carlu.

„Použiji slova předsedy poroty, který řekl, že ještě nikdy neviděl takhle dobře vyrobený seriál z východní Evropy,“ prozradil Bobiňski a vyjádřil naději, že Vyprávěj si svou úroveň udrží. Závěrečný díl chtějí producenti dotočit v roce 2013, děj by měl skončit v roce 2005.