Přátelé o Vondruškovi: Byl skromný a činorodý

Praha - Pavla Vondrušku přátelé i režiséři milovali. Obdivovali jeho všestranný kulturní rozhled, hudební nadání i schopnost mluvit mnoha jazyky. Na filmovém plátně byl figurkou, která příběh vždy něčím osvěžila. Vondruška, který byl po čtyři desítky let jedním z populárních cimrmanologů, zemřel 5. února ve věku 85 let. Poslední rozloučení se bude konat 17. února od 12:15 hodin v obřadní síni Krematoria Motol.

"Pocházel z Volyně, byl vlastně naším sousedem a neuvěřitelně vzdělaným člověkem. Mluvil asi devíti jazyky, uměl hrát na několik hudebních nástrojů, zajímala ho historie i divadlo. Tento nepatrný a velice skromný člověk, který se nikdy nedral do popředí, byl v podstatě obrovskou živoucí encyklopedií,„ řekl o Vodnruškovi, kterého obsadil do trilogie Slunce, seno…, režisér Zdeněk Troška. Ocenil jeho vstřícnost a pozornost, ale i profesionalitu. “Každý svůj výstup měl promyšlený, když si v něčem nebyl jistý, nebál se zeptat," dodal.

Vondruškův kolega z Divadla Járy Cimrmana Zdeněk Svěrák upozornil, jak museli být cizinci, když je Vondruška provázel po Stavovském divadle, šokováni jeho znalostmi včetně těch o Mozartovi. „Například tím, že tento starší drobný pán je nejen zasvěceným průvodcem, ale i vynikajícím pianistou, schopným vzápětí zahrát třeba Turecký pochod,“ prozradil.

Zdeněk Svěrák vzpomíná na Pavla Vondrušku (zdroj: ČT24)

Do souboru Divadla Járy Cimrmana přišel Vondruška v roce 1969, kdy se chystala Hospoda na mýtince a potřebovali hudebníka. Ukázalo se, že to je i výborný herec. Zůstal celých čtyřicet let a objevil se ve 13 z 15 her. "Byl to rtuťovitý človíček nevelké postavy, velice činorodý. Kromě toho, že se neustále učil cizím jazykům a řadu jich dokonale uměl, byl dirigentem orchestru činohry Národního divadla, hrál u nás i v mnoha filmech - sice malé, ale zapamatovatelné role," podotkl Svěrák.

Vondrušku připomínají Stavovské i Cimrmanovo divadlo

Po úrazu, který Vondruška o Vánocích po pádu do orchestřiště ve Stavovském divadle utrpěl, by už podle Svěráka nemohl vést život, jaký měl rád. „Právě proto si říkáme, že smrt byla v jeho případě vysvobozením,“ dodal. Vondruška byl v nemocnici uveden do umělého spánku, z něhož se probral jen krátce. Komunikoval i s některými přáteli, například z Divadla Járy Cimrmana, ale pak se jeho stav opět zhoršil.

Diváci se s Pavlem Vondruškou rozloučili dlouhým potleskem v neděli na představení Cimrman v říši hudby, v němž se herec naposledy začátkem loňského roku přestavil v roli dotěrného dirigenta. Návštěvníci Žižkovského divadla Járy Cimrmana naleznou ve foyeru fotografii s květinou a soupisem jeho rolí. Pietně vyzdobená vitrína s Vondruškovými fotografiemi visí i na budově Kolowratu a na protějším Stavovském divadle připomíná herce a muzikanta Pavla Vondrušku černý prapor.