Transformaci operních domů provázejí obavy

Praha - Ministerstvo kultury dnes zveřejnilo seznam členů týmu, který má za úkol projednat budoucnost Státní opery Praha a Národního divadla. „Nejistá sezóna“ operních souborů se začala odehrávat ve chvíli, kdy byly zveřejněny úvahy ministerstva o sloučení oper Národního divadla a Státní opery Praha. Podle ministerských názorů je v české metropoli prostor pouze pro jeden operní a baletní soubor. Budova Státní opery je prý k tomuto účelu jednoznačně předurčena. Cílem reformy má být prý úspornější provoz a zkvalitnění produkce, nikoliv zrušení provozů. Zaměstnanci obou divadel se reformám, tak jak je navrhlo ministerstvo kultury, brání. Zveřejnili i prohlášení, ve kterém vyjadřují nesouhlas se sloučením opery Národního divadla a Státní opery v jeden celek.

Ministerstvo kultury se po zveřejnění záměru na webových stránkách vzápětí od dokumentu distancovalo s tím, že sloučení je pouze jedna z možných variant. Zaměstnanci obou divadel mají ale strach, že se už na propojení scén začalo za jejich zády pracovat. Situaci by měl zklidnit a hlavně vyřešit odborný tým, který za tímto účelem ministerstvo sestavilo. Pracovní skupina vznikla pod vedením náměstka ministerstva kultury Radka Zdráhala. Za ministerstvo se schůzek zúčastní Zdráhalova poradkyně a koordinátorka projektu Daniela Gadasová, ministerský právník Jiří Klusoň, ředitel odboru vnitřní správy a investic ministerstva Miloš Philip Štrajt a Galina Fiačanová, vedoucí oddělení příspěvkových organizací.

Kromě lidí z ministerstva tvoří tým i teatrolog Josef Herman, autor návrhu o sloučení, dále personální ředitelka firmy Reader's Digest Anne-Marie Nedoma, ředitel agentury Dilia Jiří Srstka a dirigent Leoš Svárovský. Výsledkem společných setkání by měl být vznik koncepce dalšího směrování operního domu.

Reportáž Maria Kubaše (zdroj: ČT24)

Ministerstvo již dříve uvedlo, že na nové koncepci fungování opery a divadla by se měli podílet také ředitel ND Ondřej Černý a šéf opery Radim Dolanský.

„Je dobře, že se zveřejnil tým, ale v dohledné době by měl rychle veřejnost i zaměstnance obou institucí informovat o konkrétních vizích i časovém harmonogramu, aby přesně věděli, na čem jsou,“ řekla hudební kritička Věra Drápelová. Nejistota je podle ní frustrující především pro zaměstnance.

Hudebnímu publicistovi Jindřichu Bálkovi chybí v poradním týmu konzultantů expert, který by dobře rozuměl divadelnímu provozu obou scén. Také je přesvědčen, že v hudebních otázkách by měl komisi radit renomovanější odborník. „Kdyby v takové komisi byl Tomáš Netopil (šéfdirigent opery ND)nebo Jiří Heřman (šéf opery ND), působilo by to věrohodněji,“ poznamenal Bálek, který nicméně uznává angažmá Hermana a Srstky.

Zdráhal dnes v rozhovoru s Lidovými novinami uvedl, že asi do měsíce a půl by měla být dokončena právní analýza možných řešení, v horizontu dvou měsíců by měly být známé výstupy z diskusí týmu, které se budou konzultovat s Černým a Dolanským. Do dvou měsíců by se navíc mělo dokončit posouzení technického stavu budovy SOP.

Změny v chodu obou scén se mají týkat i Stavovského divadla. Ministr kultury Jiří Besser již dříve prohlásil, že činohra z pražského Stavovského divadla nezmizí. Toho se obávali herci Národního divadla, kteří proti uvažovaným změnám protestovali.