V Dětské opeře vypukla Školní dívčí revoluce

Praha – Za osobní účasti novozélandského skladatele, režiséra a operního odborníka Johna Drummonda uvede Nová scéna Národního divadla dnes ve světové premiéře muzikálovou operu, kterou Drummond napsal pro soubor Dětské opery Praha. Na začátku spolupráce stojí novinový článek z roku 1906, popisující události ze školy v Montenegru, který skladateli zaslal přítel historik jako možný námět na operu. Drummond námět nejprve odložil, ale po setkání s pražskou Dětskou operou se k látce vrátil a zpracoval ji přímo pro tento soubor.

K prvnímu setkání došlo na festivalu ISME v italské Bologni, kde Dětská opera Praha hostovala a kde Drummond zhlédl jedno z jejích představení. „Po závěrečném velkém představení opery Brundibár v boloňské opeře nám velmi gratuloval a přišel s nápadem, že by pro Dětskou operu napsal nějaké dílo,“ popisuje začátek česko-novozélandské spolupráce umělecká šéfka Jiřina Marková-Krystlíková. „Asi po dvou letech náhle přišly poštou noty do Prahy a my jsme se dali do přípravy. Osobně se přiletí podívat na premiéru, a tak se s ním podruhé v životě uvidíme zde u nás v Praze.“

Autorem libreta je historik a specialista na italskou operu 19. století Jeremy Commons, který pro Drummonda předtím napsal již šest libret. Školní dívčí revoluce je operou o mladých lidech a jejich lásce. "Róza a Marie jsou zamilované do Ivana a Danila. Princ Nicolas, který vládne v jejich zemi, je velmi pokrokový a mimo jiné zakládá i dívčí školu. Během několika let vlády se však vytrácí jeho lidumilný přístup. Dochází k zatýkání všech, kteří mají jiný názor než princ. Rodiče dívek o své dcery začínají mít strach a jako řešení navrhnou, že je o prázdninách ukryjí ve škole. Róze ani Marii se to nelíbí, protože tak budou odtrženy od možnosti setkat se s Ivanem a Danilem, ale poslechnout musí," shrnula začátek příběhu s dobrým koncem Jiřina Marková-Krystlíková.

Reportáž Jiřího Svobody (zdroj: ČT24)

Představením, určeným pro děti od devíti let, pokračuje Nová scéna v divácky oblíbené dramaturgické linii představení zaměřených na děti a celou rodinu. Spolupráce s Dětskou operou Praha začala v lednu loňského roku obnovenou premiérou The Angels L. Hurníka a pokračovala projektem rodinných představení, minioperami Jaroslava Uhlíře a Zdeňka Svěráka, které se na Nové scéně objeví i v roce 2011.

Vydáno pod