Zemřel designér Stanislav Lachman

Praha - Stanislav Lachman, autor například proslulého vysavače ETA Jupiter, zemřel 5. února 2011 ve věku 89 let. Ačkoli je jeho jméno známo spíše jen v okruhu lidí zabývajících se historií české designu, se žehličkami, vysavači, kuchyňskými roboty a dalšími domácími elektrospotřebiči, pod jejichž designem byl podepsán, se setkala drtivá většina obyvatel někdejšího Československa.

Když měl Lachman v roce 2001 výstavu svých výrobků v pražském Národním technickém muzeu, řada návštěvníků byla překvapena, že jejich domácím spotřebičům dal podobu jeden konkrétní člověk. I pro autora samotného byly jejich reakce zadostiučiněním. „Já si vážím především toho, když mi návštěvníci výstavy napsali do knihy hostů: Pane Lachman, už třetí generaci máme tenhle robot a všechno nám pořád udělá. Tak to je pro mě metál nad metály! Potřesení rukou od pana ministra kultury mě zas až tak moc nezajímá,“ řekl později v jednom z rozhovorů.

Lachman se narodil 16. října 1921 v Kladně

Za druhé světové války byl totálně nasazený v Německu, koncem čtyřicátých let vystudoval Vysokou školu uměleckoprůmyslovou (VŠUP). Jeho profesní dráhu odstartovala v roce 1949 neobvyklá zakázka. Ještě jako student spolupracoval s profesory VŠUP na návrhu interiéru železničního salonního vozu, který vyráběla Tatra Smíchov jako dar k sedmdesátinám Josifa Stalina.

V dalších letech se však už věnoval designu značně odlišných předmětů. Stal se vedoucím návrhářů v podniku Kovotechna, kde se konstruovaly nové elektrické spotřebiče pro domácnosti. Spolu s dalšími výtvarníky navrhoval mixéry, trouby, vysavače, holicí strojky či fény. Tým vymýšlel rovněž obaly, reklamní letáky, stál i u zrodu prvních reklamních fotografií elektrických spotřebičů. Přestože předměty vznikaly v určité materiálové i technologické nouzi, sklízely uznání i v zahraničí.

Po reorganizaci podniku se stal návrhářem Elektropragy Hlinsko, pozdější ETA. Právě archetypální vzhled vysavače ETA 402 Jupiter byl zařazen do prestižního seznamu sta ikon českého designu. Sám Lachman si velmi cenil dnes už klasického krémového vysoušeče vlasů, který se vyráběl od padesátých až do osmdesátých let. „Ale myslím, že můj největší počin byla kosodélníková žehlička ETA 211, té jsem věnoval spoustu práce,“ zhodnotil svoji práci z odstupem.

Zmíněná žehlička byla zajímavá svým kosodélníkovým tvarem se dvěma špičkami, díky nimž nebylo nutné ji při žehlení otáčet. Inovativní design se však neujal a většina československých domácností setrvala u typických žehliček s černou rukojetí. Samozřejmě navržených rovněž Lachmanem.

Lachman během svého života vytvořil na 1 200 návrhů. Akademie designu ČR jej v roce 2007 zařadila do síně slávy Czech Grand Design. Do své smrti žil v Jablonci nad Nisou se svou ženou Marií.

  • Vysavače, PLUTO design Miloš Hájek, JUPITER Stanislav Lachman, 50.léta autor: Jiří Hulák, zdroj: Czech design http://img2.ct24.cz/cache/140x78/article/24/2322/232166.jpg
  • Stanislav Lachman / Žehlička 211 zdroj: Aukční dům Sýpka http://img2.ct24.cz/cache/140x78/article/24/2322/232168.jpg