Ljubimov po konfliktu v Praze: Pohár přetekl, odcházím!

Moskva – Ruský režisér Jurij Ljubimov po konfliktu mezi ním a hereckým souborem během hostování v Praze odešel od souboru moskevského Divadla na Tagance. Ljubimov se pohádal se členy divadelního souboru při páteční pražské generálce hry Bertolta Brechta Dobrý člověk ze Sečuanu na Nové scéně. Herci se před zahájením generálky dožadovali honoráře, vyhrožovali, že jinak na jeviště nenastoupí. Ljubimov jim nakonec peníze dal a představení mělo ohromný úspěch. Režisér nicméně dnes řekl: „Pohár přetekl, odcházím.“

Ještě před zahájením páteční generálky na Nové scéně, které byli přítomni novináři a studenti a profesoři českých divadelních škol, herci po Ljubimovi vyžadovali vyplacení honorářů a vyhrožovali, že v opačném případě se na scéně neobjeví. Režisér nakonec peníze vyplatil. 

Trpkost v mysli slavného režiséra ale zůstala a po návratu do Moskvy nešetřil tvrdými slovy. „Potvrzuji své konečné rozhodnutí - odcházím,“ řekl novinářům. „Nechci s tímto kolektivem dál pracovat. Mám dost toho darebáctví, ponižování, neochoty pracovat a jen brát peníze,“ řekl. 

Ljubimov Divadlo na Tagance založil a přes pokročilý věk je dodnes považován za jeho ústřední postavu. V divadle režíroval na padesát inscenací, z nichž mnohé patří do zlatého fondu ruského divadelnictví.   

Režisérovi vadí, jak se herci zachovali k českým pořadatelům. „Hostování Taganky skončilo skandálem a stalo se to v zahraničí před očima rozhořčených Čechů. Říkali, že kdyby to na vlastní oči neviděli, nikdy by neuvěřili, že se herci Taganky mohou takhle chovat. Je to ztráta prestiže země, ruského divadla. Kolektiv (divadla) na to ale kašle,“ prohlásil. 

Jenže česká strana páteční události zas tak tragicky nevidí. Zástupce Nové scény Jan Plíhal řekl: „Osobně jsem nic nezaznamenal. Divadlo je ale vypjaté prostředí. Když se inscenace převáží z Ruska do Evropy, jsou s tím spojené určité problémy. Věřím, že nešlo o nic zásadního.“

Jurij Ljubimov při uvedení hry Bertolda Brechta Dobrý člověk ze Sečuanu v České republice v podání souboru Divadla na Tagance (červen 2011)
Zdroj: Vít Šimánek/ČTK
Vydáno pod