Koho políbí Thálie?

Praha - Herečky Květa Fialová a Lucie Štěpánková, jejich kolegové Petr Nárožný a Jiří Štěpnička i muzikáloví umělci Dasha a Kamil Střihavka se na návrh odborných porot dostali do nominací Cen Thálie. Dva z vybraných - Štěpnička a Kateřina Winterová - byli dnes nominováni také na divadelní Ceny Alfréda Radoka. Thálie, prestižní ocenění v činohře, opeře, baletu a v muzikálu a operetě, budou předány poosmnácté 26. března na jevišti Národního divadla. Ceremoniál opět zprostředkuje v přímém přenosu Česká televize.

V činohře byla vedle Fialové, navržené za ztvárnění role Maude ve hře Harold a Maude ve Slováckém divadle v Uherském Hradišti, a Štěpánkové za roli Agnes v představení Brand/Oheň souboru Transteatral Praha, nominována také Kateřina Winterová. Titulní rolí v inscenaci Co se stalo, když Nora opustila manžela v činohře ND zaujala nejen Hereckou asociaci, ale i Nadační fond Ceny Alfréda Radoka, který dnes také vyhlašoval nominace.

Nárožný je v nominacích za výkon v Krležově Lédě na jevišti pražského Činoherního klubu a Štěpnička jako Raymond v představení Blackbird v Národním divadle. I on má šanci získat zároveň Radoka. Konkurentem jim je Dušan Hřebíček, který exceluje v inscenaci Král je panna na jevišti královéhradeckého Klicperova divadla.

Reportáž Petry Schubertové (zdroj: ČT24)

Kateřina WINTEROVÁ: Je to skvělé. Nečekala jsem, že se mi tohle někdy přihodí. Osobně chápu cenu Thálie jako klasičtější a Ceny Alfréda Radoka jako rozvitější, možná si všimnou i výkonů, které jsou pro Ceny Thálie na okraji.

Jiří ŠTĚPNIČKA: Cena Thálie je od Herecké asociace a Ceny Alfréda Radoka od odborné kritiky. Každý divák si z představení odnáší něco jiného a takové ocenění je určitý kompromis a shoda náhod, nedá se to známkovat jako skok daleký.

Václav POSTRÁNECKÝ, prezident Herecké asociace: Úroveň našeho divadla je mimořádná. A neklesá vzdáleností od Národního divadla.  

Operní nominace se týkají Michaely Kapustové (Angelina, Popelka, Národní divadlo Brno), Christiny Vasilevy (Káťa, Káťa Kabanová, ND), Tomáše Černého (Don José, Carmen, Národní divadlo moravskoslezské Ostrava) a Richarda Haana (Sebastiano, Nížina, Národní divadlo Brno).

V baletním oboru byly nominovány Zuzana Pokorná (Esmeralda, Zvoník od Matky Boží, Divadlo J. K. Tyla Plzeň), Adéla Pollertová (Anna, Periferie, Divadlo F. X. Šaldy Liberec) a Lenka Vagnerová (sólo, Mah Hunt, Soubor DOT504 v divadle Ponec Praha). V mužské kategorii pak Viktor Konvalinka (sólo, Deset de(k)ka tance, Dekka Dancers Praha), Richard Kročil (Othello, Othello, ND) a Richard Ševčík (Quasimodo, Zvoník od Matky Boží, Divadlo J. K. Tyla Plzeň).

Dvakrát má políčeno na prestižní Thálii inscenace rockové opery Jesus Christ Superstar Hudebního divadla Karlín. A to díky Dashe v roli Máří Magdalény a Střihavkovi v roli titulní. V nominacích jsou dále Johana Gazdíková za titulní roli muzikálové adaptace Mary Poppins v Městském divadle Brno a Marian Vojtko. Ten hraje titulní roli v muzikálu Baron Prášil na jevišti pražského Divadla Hybernia.

Současně s Tháliemi v jednotlivých oborech budou i letos uděleny ceny za celoživotní mistrovství, o nichž rozhodne kolegium v čele s Jiřím Hlaváčem. Navíc může být udělena cena prezidia Herecké asociace určená mladé umělkyni či umělci za výrazný jevištní výkon.

Thálie se budou předávat 26. března v Národním divadle. „Ani letos jsme nesehnali bohatého strýčka, který by nás dlouhodobě podporoval. Proto se neuskuteční společenské setkání po předání cen,“ upozornil prezident Herecké asociace Václav Postránecký a poděkoval ministru kultury Jiřímu Besserovi, který tuto akci mimořádnou finanční injekcí zachránil. V dopise, který jim poslal, ocenil význam Thálií jako nejvyšší možné pocty v oboru a zdůraznil, že propaguje i skvělé interpretační výkony regionálních scén.