Všichni jsou už na United Islands

Praha - Hudební uskupení The Tap Tap založené studenty Jedličkova ústavu dnes odpoledne zahájilo na Střeleckém ostrově v Praze program hlavní scény festivalu United Islands, jehož osmý ročník se koná do 25. června na ostrovech na Vltavě a v centru Prahy. Koncertu kapely vozíčkářů rozdělené na dvě základní skupiny, sólisty a sboristy, přihlíželo několik stovek diváků. Kapela dirigovaná zakladatelem a kapelníkem The Tap Tap Šimonem Ornestem roztancovala část publika osobitými úpravami hitu Ivana Mládka Dáša jedla cukroví nebo skladby My Friends od Monkey Business.

Zazněla i skladba Řiditel autobusu, který pojednává o potížích bubeníka The Tap Tap Marka Valenty při cestování městskou hromadnou dopravou. Text od písničkáře Xindla X je o tom, jak ho řidiči autobusů vyhazují kvůli jeho malému kolu, které postižený hudebník používá jako kompenzační pomůcku. V závěru vystoupení zazněla i převzatá písnička The Passenger od Iggyho Popa, který údajně projevil zájem vidět záznam tohoto vystoupení.

Hudba, kino, divadlo i literární scéna

Na festivalu se má představit přes 150 hudebních projektů. Pro koncerty je připraveno devět scén o více než 60 tisíc metrech čtverečních. „Změna oproti minulým ročníkům je určitě v rozsahu festivalu, je největší v jeho historii. Rozšiřujeme i nehudební část, kterou nazýváme Ostrovy volného času,“ vyzdvihuje mluvčí United Islands Barbora Šubrtová. Páteční hudební program na hlavní scéně přinese například vystoupení britského projektu Archie Bronson Outfit nebo ska punkového objevu Russkaja z Rakouska. Akce nabídne zdarma vedle hudby i doprovodný program jako kino nebo literární scénu. Po skončení dnešních koncertů od 22:00 zvou pořadatelé na hudebně divadelní představení Archa z Polska v podání souboru Teatr Osmego Dnia ve dvoře Tyršova domu. Stejně jako loni se diváci mohou zakoupením takzvaného partner passu za symbolických sto korun zapojit do podpory festivalu.

Lídr zakázané kubánské kapely promění vystoupení v happening

Letošní dvojnásobná návštěvnost festivalového webu prý naznačuje vyšší diváckou účast na United Islands než loni, kdy na festival podle pořadatelů zavítalo kolem 30 tisíc lidí. V předvečer festivalu 23. června akce návštěvníkům dvaceti pražských klubů poskytla koncerty mladých českých kapel napříč hudebními žánry. Velký zájem v sobotním programu budí večerní vystoupení kubánského hudebníka Gorkiho Aguily, frontmana kapely Porno Para Ricardo, jejímž třem dalším členům kubánské úřady nedovolily vycestovat na festival do České republiky. Aguila vystoupí s hostujícími českými muzikanty ze skupiny Alaverdi. Pořadatelé pravděpodobně koncert Aguily a Alaverdi promění v happening urgující odpověď na jejich dopis zaslaný kubánskému prezidentovi Raúlovi Castrovi, v němž ho žádají, aby vycestování trojice hudebníků povolil.

Na Slovanském ostrově nově vyroste Reflex stage, která připomene legendární postavu české historie Jiřího Voskovce. Jeho dílo přiblíží netradiční verze písniček Osvobozeného divadla. Přesně 30 let od smrti polovičky nezapomenutelného dua Voskovec + Werich přijali pozvání Marie Rottrová, Aneta Langerová, Miroslav Žbirka, Václav Havelka, Jana Šteflíčková a další, kteří zazpívají s bigbandem Konzervatoře Jaroslava Ježka.