Studenti nahlíželi do oken roku 2050

Praha - Již pošesté zorganizovalo hlavní město Praha a společnost CENTRAL GROUP ideovou architektonicko-urbanistickou soutěž s cílem podpořit talentované studenty. Tento ročník nese název „Jak se bude bydlet v roce 2050?“. Od 24. února do 24. dubna je v nově zrekonstruovaném Sále architektů na Staroměstské radnici vystaveno osmnáct soutěžních návrhů včetně tří vítězných. Ty byly odbornou porotou pod vedením renomovaného historika architektury Ing. arch. Zdeňka Lukeše oceněny zejména pro nadhled, s jakým zachytily možný vývoj a sociologické aspekty v roce 2050.

„Téma jsme zvolili tak, aby bylo atraktivní pro mladé architekty a jejich návrhy, které ještě nejsou poznamenány každodenní rutinou a mohou přinést mnohé neotřelé a zajímavé pohledy na problém bydlení,“ vysvětluje obchodní ředitel CENTRAL GROUP Jiří Vajner.

Důvodem účasti hl. m. Prahy na těchto soutěžích je vyjádření podpory mladým, nadaným studentům architektury. Zajímavá a různorodá zadání pro jednotlivé ročníky podněcují studenty k plnému využití jejich fantazie a kreativity.

Ze Staroměstské radnice informuje Barbora Peterová (zdroj: ČT24)

Mezi projekty se objevily také studie ve stylu metabolismu, organické architektury, minimalismu či high-tech. Pro zpestření bude moci každý návštěvník výstavy hlasovat pro svého favorita. Sečtením hlasů na konci výstavy vyjde zajímavý výsledek, zda se vnímání lidí shoduje s názorem odborné poroty. Ta za vítěze soutěže jednomyslně vyhlásila invenční návrh Bc. Ondřeje Chybíka z FA VUT Brno.

  • Tomáš Tatýrek - 2. místo zdroj: Útvar rozvoje hl. m. Prahy http://img2.ct24.cz/cache/140x78/article/24/2347/234624.jpg
  • Ondřej Chybík - 1. místo zdroj: Útvar rozvoje hl. m. Prahy http://img2.ct24.cz/cache/140x78/article/24/2347/234618.jpg
Vydáno pod