Máš talent? Piš na web, ne do šuplíku

Praha - Nový internetový portál může začínajícím spisovatelům ušetřit obcházení nakladatelství. Stránky, které spustí společnost Euromedia Group, pod níž spadají nakladatelství Odeon, Ikar či Knižní klub, nabízí zájemcům zveřejnit svá díla i přispívat komentáři k ostatním publikovaným textům. Čtenářsky oblíbené příspěvky budou hodnotit lektoři a zástupci nakladatelství. V případě kladného hodnocení může nakladatel autorovi nabídnout vydání knihy a dát odměnu 40 tisíc korun.

Do projektu bude možné přihlásit nepublikované dílo psané česky a smluvně nevázané na jiné nakladatelství. Délka textu nebude nijak omezená. Skupinu lektorů, kteří budou texty hodnotit, tvoří scenáristka a lektorka tvůrčího psaní Markéta Dočekalová a spisovatelé Klára Janečková, Jiří Bílek, Jan Rybář, Marie Formáčková a Eva Hudečková.

Na webu začínají už Slováci  

Projekt funguje od roku 2009 na Slovensku. Za první rok se na stránkách zaregistrovalo 1 800 autorů, kteří na ně vložili 2 700 textů. Ve slovenské edici Mám talent vyšlo dosud devět titulů. Zatím nejúspěšnější knihou je novela autorské dvojice píšící pod pseudonymem Buless Nový život bez chlapa, které se na Slovensku prodalo 7 000 kusů.

Šanci začínajícím spisovatelům dávají i další nakladatelství. Například Fragment nedávno vyhlásil soutěž pro autory povídek pro dospělé. Hlásit se mohli do konce února. Týden po uzávěrce zveřejní nakladatelství část 15 nejlepších textů na speciálním webu. Texty pak bude hodnotit veřejnost a porota složená z novinářů zabývajících se literaturou. Povídky deseti nejlepších budou zveřejněné na webu celé. Pět nejlepších se dočká knižního vydání do května.