Olympic jedou dál. Jako za mlada

Bratislava - Dlouhotrvajícím potleskem vestoje ocenil zcela zaplněný sál bratislavského Istropolisu koncert české kapely Olympic, která ve slovenské metropoli vystoupila po čtyřech letech. Více než 1 100 návštěvníkům zahrála i své starší hity. Na ně si mnozí ze slovenských fanoušků skupiny pamatují ještě z dob bývalého Československa. Čtyřčlenná kapela při dvouhodinového koncertu odehrála přes dvě desítky svých skladeb. Frontman skupiny Petr Janda vytahoval z repertoáru jeden kousek za druhým a v kratičkých pauzách bavil publikum vyprávěním o dlouholeté historii kapely nebo jejích písních.

Janda už na začátku s notnou dávkou humoru poznamenal, že pro mladší návštěvníky připravil s kolegy novější hity, pro ty „ošoupanější“ diváky zase starší produkci. Právě legendární písně si v Bratislavě vysloužily patrně největší potlesk publika, který se v závěru vystoupení skupiny proměnil v ovace vestoje. Návštěvníci koncertu, mezi nimiž nechyběla ani slovenská premiérka Iveta Radičová, vydatným potleskem ale ocenili snad každou píseň. Někteří z návštěvníků už před vystoupením čtveřice hudebníků vykřikovali „Olympic, Olympic“, na konci sálu lidé vstali ze sedadel a přešli pod pódium.

Ačkoliv textem Skončili jsme, jasná zpráva z jednoho z hitů kapely se hudebníci chtěli rozloučit s bratislavským publikem, fanoušci si potleskem vyžádali další přídavky. Pro velký zájem Slováků o koncert skupina přidala další vystoupení v Bratislavě, jež odehraje hned ve čtvrtek. Jedna z nejstarších českých bigbeatových kapel, která vznikla v 60. letech, vystupuje ve stejném obsazení více než dvě desetiletí. Janda prohlásil, že se těší na kulaté výročí vzniku skupiny. „Olympic příští rok oslaví šílenou padesátku,“ poznamenal. Při této příležitosti chystá skupina koncertní šňůru.

První album vydal Olympic v roce 1968 pod názvem Želva, zatím poslední ze dvou desítek alb a výběrů vyšlo před čtyřmi lety. Janda si při vystoupení zavzpomínal také na rok 1985, kdy kapela uspěla na festivalu Bratislavská lyra.