Banditi Kabáti vyrážejí na turné

Břeclav – Rocková kapela Kabát dnes po čtyřech letech znovu vyrazí na halové turné. Dějištěm prvního ze série koncertů bude zimní stadion v Břeclavi, série celkem 17 ohlášených koncertů skončí 29. dubna v Olomouci. Kabáti zamíří do většiny velkých měst v Česku, zavítají ale i do slovenských Košic. Turné populární české skupiny se váže k loni vydané desce Banditi di Praga.

Kabát - turné 2011

2. 3. - Břeclav / Zimní stadion
8. 3. - Uherské Hradiště / Zimní stadion
11. 3. - Košice (SK)/ Steel Arena
14. 3. - Brezno (SK) / Aréna Brezno
17. 3. - Ostrava / ČEZ Aréna
19. 3. - Brno / BVV Brno, pavilon „P“
22. 3. - Hradec Králové / Zimní stadion
1. 4. - Liberec / Tipsport Arena
5. 4. - Ústí nad Labem / Zimní stadion
8. 4. - Jihlava / Horácký zimní stadion
12. 4. - Plzeň / ČEZ Aréna
15. 4. - Karlovy Vary / KV Arena
18. 4. - České Budějovice / Budvar aréna
21. 4. - Praha / O2 arena
23. 4. - Pardubice / ČEZ Arena
26. 4. - Zlín
29.4. - Olomouc / Zimní stadion

Břeclavský zimní stadion má kapacitu asi 5 000 lidí. V úterý zbývalo v předprodejích již jen málo vstupenek a pořadatelé očekávají, že bude plno. Kabát nemá předkapelu, scéna včetně zvuku a osvětlení je stavěná kapele přímo na míru.

Návštěvníky čeká technicky náročné, ale divácky vděčné pódium umístěné uprostřed stadionu. Součástí pódia je točna s bicími, pohyblivá ramena a pyrotechnika. Podoba scény se mění podle jednotlivých písní, které kapela zahraje.

Koncerty skupiny Kabát jsou hojně navštěvované. Na turné Dole v dole v roce 2004 přišlo 190 tisíc lidí, zatím poslední turné Corrida si nenechalo ujít 240 tisíc návštěvníků. Skupina, která již dvě desetiletí hraje ve stejné sestavě, vystupuje v posledních letech jen sporadicky. Například v roce 2009 uspořádala jediný koncert na Vypichu v Praze, loni hrála v Malé Skále na Jablonecku na festivalu Benátská noc.

Kapela Kabát existuje již od roku 1983. V roce 2006 získala 2. místo v anketě Český slavík a v roce 2007 postoupila s písní Malá dáma do semifinále Velké ceny Eurovize, kde neuspěla. Skupinu tvoří Josef Vojtek (zpěv), Tomáš Krulich (kytara, sbory), Milan Špalek (baskytara, zpěv, sbory), Radek „Hurvajs“ Hurčík (bicí) a Ota Váňa (kytara, sbory). Na kontě má 12 alb, posledním je loni vydaná deska Banditi di Praga.