Filmové premiéry

Thriller George Nolfiho s Mattem Damonem a Emily Bluntovou v hlavních rolích připouští, že na světě nemusí být pro náhodu místo a že ve skutečnosti si s osudy lidí pohrávají pánové v klobouku. V souvislosti s naznačenou otázkou, zda naše kroky řídí osud, nebo náhoda, jsou zajímavým premiérovým sousedem amerických Správců osudu dva české studentské snímky, „syrové výpovědi o našich životech a jejich obrazech“: Všechno je sračka a Od višní do višní. Třetí, respektive čtvrtou, premiérou je opět thriller – ve filmu Patricka Lussiera Drive Angry (Krvavý Valentýn) se Nicolas Cage snaží nepromarnit svou poslední šanci na vykoupení z pekla.

DRIVE ANGRY. Otrlý zločinec Milton (Nicolas Cage) uprchl z pekla (opravdového, ne obrazného) a má tři dny na to, aby využil svou poslední šanci na vykoupení. Musí zastavit zločinecký kult, který má na svědomí vraždu jeho dcery. Obětování neviňátka se blíží a Miltonovi sice pomáhá sexy číšnice, ovšem v patách má policii, a co je horší, i záhadného zabijáka, kterého poslal sám ďábel… Režie: Patrick Lussier; hrají: Nicolas Cage, Amber Heard, William Fichtner, Charlotte Ross, Billy Burke, David Morse, Tom Atkins.

SPRÁVCI OSUDU. Režijní debut George Nolfiho, scenáristy Bourneova ultimáta nebo Dannyho parťáků 2, je adaptací filmaři oblíbeného sci-fi spisovatele Philips K. Dicka (Total Recall nebo Minority Report). „Je to film o souboji osudu a svobodné vůle a o tom, co se stane, když se vlastnímu osudu rozhodnete čelit,“ prozradil k zápletce Nolfi. Správce osudu naplánoval Mattu Damonovi kariéru, která končí možná až v Oválné pracovně Bílého domu, jenže pak se Mattovi do cesty připlete krásná Emily Bluntová… Správce osudu musí začínající lásku překazit dřív, než ona překazí jeho plány. Režie: George Nolfi; hrají: Matt Damon, Emily Blunt, Anthony Mackie, Shohreh Aghdashloo, Michael Kelly aj.

OD VIŠNÍ DO VIŠNÍ / VŠECHNO JE SRAČKA. „Oba jsou exkurzí do životů někoho, kam bych se nikdy jako divák nedostal,“ vysvětlil Čestmír Kopecký, proč pro uvedení do kin vybral z krátkometrážních dokumentů studentů FAMU zrovna následující dva. Protagonisty obou jsou lidé, kterým do života zasáhla smrt někoho blízkého, ač je to téma snímků společné jen při pohledu velmi zeširoka. Film Od višní do višní natočila Jana Boršková o své matce, v dokumentu zaznamenává rok v rodině po úmrtí otce. Všechno je sračka je portrétem přítele Olgy Hepnerové, která v roce 1973 úmyslně najela nákladním vozem do davu lidí na pražské tramvajové zastávce. S Miroslavem D. se Tomáš Weinreb seznámil při přípravě hraného filmu právě o této vražedkyni.