Colours bez Youssou N'Doura, zato se Salifem Keitou

Ostrava – Festival Colours of Ostrava přišel o jednu z hvězd letošního ročníku – senegalský zpěvák Youssou N'Dour ze zdravotních důvodů zrušil část evropského turné, na němž měl zahrát mimo jiné i v Ostravě. Podle slov ředitelky festivalu Zlaty Holušové se ale – i na přímluvu N'Doura – podařilo najít „důstojnou náhradu“. Ostravskému publiku se představí malijský zpěvák Salif Keita.

Vystoupení na Colours of Ostrava bude jeho jediným letošním evropským koncertem. „Jeho sedmnáct hudebníků budeme do Ostravy svážet z Mali a mnoha dalších zemí, díky tomu půjde o finančně velmi náročný koncert,“ prozradila Zlata Holušová.

Salif Keita nahradí Youssou N'Doura v programu festivalu v sobotu 16. července večer. Jeho hlas měli příležitost poprvé slyšet návštěvníci Colours of Ostrava v roce 2006, od té doby u nás nevystoupil. „Za tuto změnu se všem fanouškům omlouváme, budeme se určitě snažit příští rok Youssou N'Doura přivézt,“ přislíbila Holušová.

Salif Keita pochází z královského rodu Sunjata Keity, zakladatele malijské říše, jeho příchod na svět ale královský nebyl. Narodil se jako albín a lidé v Mali věří, že albíni přinášejí smůlu a nemoci. Salifovo rozhodnutí vydat se na hudební dráhu se ovšem zatím ukazuje spíše jako šťastné.

V 60. letech se stal členem dvou nejvlivnějších malijských orchestrů – Rail Band a Les Ambassadeurs –, které stály u zrodu moderní africké hudby. Jako jeden z prvních dokázal vidět za horizont: v roce 1987 natočil v Paříži přelomové album Soro, na němž definoval nový styl afropop – sloučení elektronických nástrojů a nejmodernějších nahrávacích technologií s tradičními nástroji. Ke kořenům, z nichž vyšel, oproštěný od elektroniky, se vrátil alby Moffou (2002) a M'Bemba (2005), rozezvučenými pouze dřevěnými loutnami, loveckými harfami a perkusemi.

Několikrát byl nominován na cenu Kora Awards, africkou obdobu Grammy, získal ji v roce 2004 za celoživotní zásluhy o africkou hudbu. Ocenění – francouzské Victoires de la Musique – mu vyneslo také předloňské album La Différence, na němž podpořil výzvu k zastavení diskriminace albínů.