Folklor neumírá, folklor žije

Praha – Letos uplyne dvacet let od založení visegrádské skupiny. Právě při této příležitosti bude dnes v Českém centru v Praze zahájena výstava děl umělců z Česka, Slovenska, Maďarska a Polska, jejímž společným jmenovatelem je folklor. Galerie se tak promění v přehlídku středoevropských řemesel, ovšem v novém pojetí. Výstava, jež je součástí festivalu Jeden svět, tak nabídne neotřelý pohled na tradiční folklor.

Jedním z impulzů pro vznik výstavy Folklor is Alive! je letošní 20. výročí vzniku visegrádské skupiny. Koncept připravila kurátorka zabývající se folklorem Dita Hálová spolu s architektem Tomášem Kadeřábkem a grafickou designérkou Janou Hradcovou. Projekt připravilo České centrum Praha ve spolupráci s kulturními instituty Maďarska, Polska a Slovenska pod záštitou velvyslanců zemí Visegrádu zastoupených v Praze.

K vidění budou výrobky od šperků přes vázy po bytové doplňky, všechny inspirované tradiční kulturou dané země. „Základní čtyři řemesla jsou keramika, práce se dřevem, práce s textilem a práce, jak se říká, s ohněm, což znamená třeba sklo a kov. To je specifické pro všechny země Visegrádu. My jsme si vybrali určitá specifika, takže za Slovensko je významná třeba práce se dřevem, v Čechách a v Polsku textilnictví, za Čechy třeba sklo, Maďaři keramika a také textil,“ jmenuje okruh řemeslných výrobků kurátorka výstavy Dita Hálová.

Rozhovor s Ditou Hálovou a Jolanou Součkovou (zdroj: ČT24)

Neotřelé pojetí „mladou krví“

Výstava nabídne neotřelé pojetí folkloru mladými designéry. „Prezentují se zde zaprvé studenti středních a vysokých škol, a pak absolventi a designéři tak do 35 let, takže řekněme mladá krev,“ přibližuje Hálová. „Myslím si, že folklor je živý především v práci s řemesly. Folklorní motiv je společnou linií všech zemí Visegrádu,“ dodává.

Inspirací k uspořádání expozice byla slovenská soutěž Kruh na vodě, kterou pořádá Ústředí lidové umělecké tvorby (ÚLUV) v Bratislavě. „Dostal se mi do ruky katalog ÚLUVu a přišlo mi tak zajímavé, jak dokážou mladí designéři nahlížet na folklorní prvky a na tradice svých předků, že jsem se rozhodla využít letošního výročí Visegrádu a přizvat k této soutěži ze Slovenska další země Visegrádu,“ popisuje svou motivaci ke koncepci výstavy ředitelka Českého centra v Praze Jolana Součková.

Výstava bude dnes zahájena vernisáží, pro veřejnost se otevře zítra a v galerii Českého centra v Praze potrvá do 2. dubna. Hned poté pojede její menší putovní verze do Stockholmu, v létě ji uvidí návštěvníci v Bratislavě a na podzim se chystá do Berlína. V jednání je i její prezentace v Budapešti a ve Varšavě.

Otevřeno denně kromě pondělí a neděle od 4. března do 2. dubna 2011, vstup zdarma.

  • Folklor is Alive! zdroj: Česká centra http://img2.ct24.cz/cache/140x78/article/24/2367/236609.jpg
  • Folklor is Alive! autor: ČT24, zdroj: ČT24 http://img2.ct24.cz/cache/140x78/article/24/2367/236613.jpg