Zpráva odeslána. A i kdyby už nic, tak to stačilo

Praha – Když to bolí, tak to stojí za to, říká Jan Spálený o svém posledním albu nazvaném Zpráva odeslána. Vydal ho koncem loňského roku pod hlavičkou Amatérského sdružení profesionálních muzikantů, jehož je lídrem. Podle kritiků nahrál Spálený album, které patří k jeho nejlepším i nejzávažnějším. Vedle řadové desky přináší také výběr z jeho projektů za posledních patnáct let. Redaktoři ČT24 si o albu Zpráva odeslána povídali s osmašedesátiletým multiinstrumentalistou, skladatelem a textařem na koncertě v pražském Jazz Docku.

„Jsou to příběhy, u kterých jsem byl. Příběhy mých přátel, známých, příběhy, které jsem potkával desítky let,“ podotýká k textům na albu Spálený. Na desce je například skladba Kapitán Slunce, kterou napsal spolu s Petrem Kalandrou po návratu z plicních léčeben. „Ale ta hrůza z toho snad tak není cítit,“ doufá.

S příběhy svými a svého okolí se prý neuměl vyrovnat jinak, než že je zapsal jako prózu. „Chtěl jsem to vyjádřit způsobem, který je mi vlastní, zazpívat to, ale neuměl jsem to napsat jako písňový text,“ vysvětluje Spálený. Pro spolupráci proto oslovil Petra Linharta, písničkáře a frontmana kapely Majerovy brzdové tabulky. „Líbilo se mi, jak pracuje s jazykem, díky němu je tam větší nadhled a profesionalita. Tím odstupem chrání posluchače od bolesti,“ upozorňuje.

Rozhovor s Janem Spáleným (zdroj: ČT24)

Jan Spálený se narodil 4. prosince 1942 v Praze. Vystudoval Pražskou konzervatoř jako tubista a od roku 1984 hraje se skupinou ASPM, kterou založil spolu s Petrem Kalandrou. Ke Kalandrovým nedožitým šedesátinám vyšlo loni výběrové dvojalbum Petr Kalandra & ASPM 1982–1990. Mediálně známější bylo ale Spáleného působení v Apollobeatu na konci 60. let s bratrem Petrem Spáleným. Své první sólové album Edison vydal v roce 1978. Předchozí nahrávku s ASPM Zahrada v dešti natočil před třemi lety.

Příběhy, které měl nastřádané, mohou podle Spáleného interpreta na jevišti emocionálně zničit. I proto zpracování svých zápisků nechal na Linhartovi. „Dal jsem mu první tři příběhy a on je obratem přinesl jako písňové texty. Udělal to výborně, protože u toho nebyl, takže věděl, co může škrtnout. Já bych neškrtnul nic,“ říká Spálený. Ze strachu nad ztrátou odstupu a sebekontroly kvůli příliš osobním textům pověřil vedle Linharta i hudebního režiséra a trumpetistu ASPM Michala Geru, aby mu pomohl udržet nadhled a album nebylo příliš depresivní.

„Poprvé v životě to nebyl totálně sólový výkon. Vždycky jsem si všechno dělal sám: napsal, zaranžoval, zazpíval, sám jsem říkal, co má kdo dělat. Teď jsem posadil proti sobě lidi, kterým důvěřuji,“ dodává Spálený. Album Zpráva odeslána, které tak vzniklo, má podle něho jednu velkou výhodu. „I kdybych už nic neudělal, tak to stačilo,“ prohlásil.