SOP: Stávka je sice krajní, ale možnou reakcí

Praha - Umělci a zaměstnanci Státní opery Praha nechtějí nechat čtvrteční odvolání Radima Dolanského z funkce pověřeného ředitele instituce jen tak. Už včera začali na jeho podporu sepisovat petici, kterou se po dokončení chystají zveřejnit. K veřejné diskusi už před několika týdny předložili Dolanského návrh, který při reformě pražských operních scén počítá se zachováním samostatnosti SOP. Dnes se také sešel ředitel Národního divadla Ondřej Černý s Dolanským, jehož vystřídal v křesle pověřeného ředitele opery, a s Jiřím Besserem. S ministrem kultury se dohodli na tom, že do měsíce by měla vzniknout jasně formulovaná představa budoucnosti SOP.

„Mým úkolem je zajistit normální provoz a do měsíce vytvořit jasně formulovanou představu jak dál,“ uvedl Černý před dopoledním setkáním s odvolaným pověřeným ředitelem SOP Radimem Dolanským. Bez bližších podrobností dodal, že především se chce seznámit se situací v opeře. Součástí konceptu budoucnosti Státní opery bude podle Černého i téma baletu.

Odvolaný ředitel Dolanský zůstává podle Černého nezařazeným zaměstnancem SOP. Jeho budoucnost bude předmětem dalšího jednání. Dolanský však tvrdí, že má stále ještě úvazek manažera opery a předat provoz tak velkého ansámblu ze dne na den není možné. „Nevím, jestli mi bude nabídnuta další spolupráce, ale dopředu prohlašuji, že své názory nezměním,“ podotkl Dolanský. Vyloučil dnes také, že by stál za organizací protestů a peticí, jak tvrdí ministr Besser.

Vstup Ivy Němcové (zdroj: ČT24)

Za Dolanského koncepci se postavili SOP i politici

Zaměstnanci a umělci SOP před čtvrtečním představením česky a anglicky přečetli divákům své stanovisko, v němž ocenili Dolanského působení ve funkci. Podle Petra Pergla z orchestru SOP je Dolanského konpcepce jediná, která může vést ke zvýšení kvality. Ministerská představa podle něho k lepšímu souboru nepovede. Přitom pověřením ředitele ND Ondřeje Černého řízením SOP se podle Dolanského obě scény fakticky sloučily.

Zaměstnanci chtějí sepsat petici a prezentovat ji divákům při představení tak jako ve čtvrtek stanovisko na podporu Dolanského. Případné přerušení účinkování podle Pergla nyní nehrozí. „Nechceme poškozovat diváka jen kvůli tomu, že máme problémy s ministerstvem,“ zdůraznil. Na dnešní tiskové konferenci, kterou se zástupci odborů SOP zorganizoval poslanec ČSSD Jiří Paroubek, sice nevyloučili stávku jako možnost protestu, je to ale krajní řešení. Zatím očekávají veřejnou diskusi a také doufají, že se jim podaří navázat dialog s ministerstvem kultury.

Za Dolanského koncepci se prý postavili i poslanci podvýboru pro kulturu ze čtyř z pěti sněmovních stran. Pro samostatnost Národního divadla a Státní opery je i Paroubek, podle kterého Praha potřebuje nejméně dva baletní a dva operní soubory, jinak se z ní stane provinční město.