Filmové premiéry

Dva hrané snímky, jeden animovaný a dva dokumentární (oba české) tvoří aktuální nabídku kinopremiér. Nejsledovanější bude zřejmě britská Králova řeč, drama režiséra Toma Hoopera inspirované skutečným příběhem zadrhávajícího krále Jiřího VI. a ověšené cenami, včetně několika Oscarů. Američané české diváky potěší zábavou – v animovaném westernu od režiséra Pirátů z Karibiku, jehož hlavní postavou je chameleon Rango – a napětím, protože Světová invaze je velké sousto i pro americké hrdiny. A závěrem dva zmíněné české dokumenty: Tantra o využití stejnojmenné starobylé nauky v současných partnerských vztazích a videofilm Když kámen promluví, portrét netradiční osobnosti Jaroslava Duška.

KRÁLOVA ŘEČ. Po smrti otce, anglického krále Jiřího V., a skandální abdikaci krále Eduarda VIII. je Bertie (Colin Firth), který celý život trpí vadou řeči, nečekaně korunovaný králem Jiřím VI. Británie stojí na prahu druhé světové války a zoufale potřebuje silného vůdce, jen těžko ho ale uvidí v koktavém králi. Proto králova žena Alžběta (Helena Bonhamová Carterová), budoucí královna matka, domluví svému muži setkání s excentrickým terapeutem řeči Lionelem Loguem (Geoffrey Rush). Po těžkém začátku, kdy si neslučitelné charaktery dvou silných osobností jen obtížně hledají cestu jeden ke druhému, se mezi oběma muži vytvoří silné pouto.

Filmové premiéry - 10. 3. 2011 (zdroj: ČT24)

SVĚTOVÁ INVAZE. Scenárista Chris Bertolini se k akčnímu sci-fi snímku nechal inspirovat případy o údajném pozorování UFO, které byly zaznamenány po celém světě, od Buenos Aires po Čínu. V roce 2011 se ale pouhá pozorování změní v útok – alespoň na filmovém plátně a v režii Jonathana Liebesmana (Texaský masakr motorovou pilou). Mimozemská civilizace postupně dobývá největší města, až zbude jediné – Los Angeles a v něm naštěstí Američan (Aaron Eckhart), který (snad) zachrání planetu.

RANGO. Režisér Pirátů z Karibiku přeskočil z hraného filmu do animovaného, ale zachoval v něm akci, humor a také Johna Deppa, který propůjčil hlas hlavnímu hrdinovi (v českém znění uslyšíte Ondřeje Brzobohatého) – chameleonu Rangovi. On se tedy nejmenoval Rango v době, kdy v havajské košili obýval prostorné terárium, ale pak se nešťastnou náhodou ocitnul uprostřed vyprahlé pouště a kroky ho zavedly do města Prach. Ve zdejší nálevně si vymyslí nejen jméno, ale i pár hrdinských historek. Od místních obyvatel, jimž visí kolty proklatě nízko, si za ně vyslouží hvězdu šerifa a hromadu úkolů.

KDYŽ KÁMEN PROMLUVÍ. „Přináší obraz jeho vnitřního a hravého světa, který skrz filmové role ve známých filmech jen tak neuvidíme,“ uvádí k dokumentu o Jaroslavu Duškovi Jiří Šebesta z distribuční společnosti Aerofilms. Snímek Viliama Poltikoviče Když kámen promluví není typickým portrétem známé osobnosti. Jde spíše o zachycení Duškova vnitřního života, jeho názorů a postojů k věcem, které se dotýkají každé bytosti. Ve videofilmu diváci uvidí nejen ukázky z divadelních her, ale i setkání s delfíny, komunikaci s kameny, stavbu ekologického hliněného domu, chození po žhavých uhlících a mnohé další. Dokument o sobě uvádí Jaroslav Dušek v jednotlivých českých kinech osobně.

TANTRA. Dokument Benjamina Tučka Tantra nahlíží do intimního světa lidí, kteří si tantrické semináře vybrali jako způsob lepšího poznání sebe sama nebo prohloubení vztahu s partnerem. Tvůrce zajímalo – a jejich zájem se promítl i do otázky v podtitulu snímku: za hranice rozkoše? Jiný pohled na život a sex –, do jaké míry zjednodušené vnímání tohoto učení jako něčeho spojeného především se sexualitou odpovídá realitě. A také, zda existuje možnost, jak využít starobylou nauku pro zlepšení života, partnerských vztahů a rodinných vazeb v současné době.