Radok fandí Dejvickému divadlu

Praha - Adaptace Kaurismäkiho filmu Muž bez minulosti, kterou v režii Miroslava Krobota uvedlo Dejvické divadlo v Praze, se stala inscenací roku a získala Cenu Alfréda Radoka, stejně jako herec David Novotný, který v ní účinkuje. Tato pražská scéna byla navíc už počtvrté vyhlášena divadlem roku. Krobotova úprava Muže bez minulosti zvítězila už v anketě Divadelních novin o inscenaci roku 2010. Záznam předávání cen odvysílá druhý program České televize 12. března.

Za ženský herecký výkon převzala Radokovu cenu Ivana Uhlířová, která ztvárnila roli Alžběty ve hře Ödöna von Horvátha Víra, láska, naděje. V režii Kamily Polívkové ji uvedlo Pražské komorní divadlo v Divadle Komedie.

Nejlepší českou hrou se stalo Očištění filmaře a dramatika Petra Zelenky, které mělo českou premiéru před rokem v Jihočeském divadle v Českých Budějovicích v režii Martina Glasera. Oceněný Petr Zelenka přiznal, že skoro zapomněl, že hru Očištění vytvořil. Napsal ji už před šesti lety pro krakovské divadlo, kde ji v roce 2007 i nastudoval. „V Praze by ji měla uvést Nová scéna Národního divadla,“ prozradil.

Reportáž Ivy Němcové (zdroj: ČT24)

Talentem roku byl vyhlášen režisér Štěpán Pácl. V kategorii scénografie získal cenu Alfréda Radoka americký režisér a výtvarník Robert Wilson za scénu k Čapkově Věci Makropulos, kterou nastudoval v činohře Národního divadla. Skladatel Aleš Březina byl oceněn za hudbu k této inscenaci.

„Děkuji nadačnímu fondu za toto prestižní ocenění; zvlášť v konkurenci takových skladatelů, jako jsou Miloš Orson Štědroň a Pavel Fajt,“ řekl vyznamenaný Březina. Poděkoval i trojici hudebníků, kteří pod pódiem Stavovského divadla zvládají po celý večer každý několik nástrojů, a také Soně Červené, která je pro něj velkým lidským i uměleckým vzorem.

Současně s Radokovými cenami byly vyhlášeny výsledky anonymní soutěže o nejlepší původní českou a slovenskou divadelní hru za rok 2010. Do 19. ročníku přihlásilo čtyřicet autorů 42 textů, z nichž porota za nejlepší označila hru Evy Prchalové Závrať. Na druhém a třetím místě skončily Rodinné Blues Ivety Horváthové a Homo Haber Jakuba Kolára.

Letos se stala součástí dramatické soutěže kategorie nazvaná Zlatá žába určená textům, které tematicky odrážejí genderové stereotypy o „přirozených rolích“ žen a mužů. Získala ji hra Rodinné Blues od Ivety Horváthové.

Ceny Alfréda Radoka za rok 2010

Inscenace: Aki Kaurismäki: Muž bez minulosti / režie a divadelní adaptace: Miroslav Krobot  / Dejvické divadlo Praha

Ženský herecký výkon: Ivana Uhlířová / Alžběta ve hře Víra, láska, naděje / Pražské komorní divadlo - Divadlo Komedie

Mužský herecký výkon: David Novotný / Muž ve hře Muž bez minulosti / Dejvické divadlo Praha

Divadlo: Dejvické divadlo Praha

Poprvé uvedená česká hra: Petr Zelenka - Očištění / režie: Martin Glaser / Jihočeské divadlo České Budějovice

Scénografie: Robert Wilson / Karel Čapek: Věc Makropulos /Národní divadlo Praha

Hudba: Aleš Březina / Karel Čapek: Věc Makropulos / Národní divadlo Praha

Talent roku: Štěpán Pácl - režisér

Ceny Alfréda Radoka byly dnes vpodvečer předány v pražském Divadle Komedie. Nadační fond pojmenovaný po významném českém divadelníkovi je udělil už podevatenácté.