Osobností české fotografie je Viktor Kolář

Praha - Asociace profesionálních fotografů zvolila osobností české fotografie za rok 2010 Viktora Koláře. Desetičlenná odborná porota ho dnes v pražské výstavní síni Mánes ocenila zejména za jeho knihu Ostrava, která je podle nich jednou z nejlepších českých fotografických publikací. Cenu za dlouhodobý přínos fotografii za uplynulý rok získal teoretik a historik fotografie Antonín Dufek. Informoval o tom Stanislav Pokorný z Asociace profesionálních fotografů ČR. Mezi porotci letos například byli fotografové Jiří Egert, Zdeněk Lhoták, Lubomír Kotek a Jan Pohribný. V kategorii Osobnost české fotografie vybírali z 22 nominovaných.

Oceněný Viktor Kolář se narodil v roce 1941 v Ostravě. Vystavovat začal v 60. letech, po roce 1968 emigroval do Severní Ameriky. O pět let později se vrátil zpět do Československa, kde se kvůli politickým tlakům nemohl naplno věnovat fotografování a pracoval jako dělník. I přesto ale pokračoval v dokumentování ostravského regionu, který je dodnes stěžejním tématem jeho tvorby.

Druhou cenu si letos odnáší také osmašedesátiletý teoretik fotografie Antonín Dufek. „Dufkův přínos je zejména v unikátní interpretaci děl klasiků i mladších generací. Je už více než 40 let kurátorem sbírky fotografie a užité grafiky v Moravské galerii v Brně, kde se spolupodílí na vytváření jedné z nejkvalitnějších sbírek v Čechách i na Moravě,“ řekl porotce Jan Pohribný.

Asociace profesionálních fotografů ČR udílí ceny Osobnost české fotografie už od roku 2003. Smyslem ocenění je podle organizátorů podnítit zájem o dění v této oblasti, zvednout prestiž fotografie ve společnosti a upozornit na mimořádné výkony a události. V minulém ročníku cenu za celoživotní přínos získal český výtvarný fotograf Jan Reich. Osobností roku české fotografie byl Jiří Všetečka.