Vizinoviny: Zprávy z hudebního světa

Tři akordy a pravda. Nejkratší definice stylu zvaného country. Nabízím trochu neobvyklý pohled na to, jak dnes vypadá. Je to právě dvacet let, co vznikla nejvýznamnější tuzemská country skupina současnosti. Při vší náležité úctě k „pidlikání“ country písní o náklaďácích, koňských stádech a copatých holkách je Druhá tráva se zpěvákem Robertem Křesťanem tak trochu jiná liga v hudbě i textech. V téhle písni Boba Dylana se Křesťan připomíná nejen jako zpěvák, ale i skvělý překladatel.

Tak trochu country je i možná nejzajímavější aktuální česká klubová nahrávka. Zpěvačka, která si říká Ille, natočila za pomoci dvou členů Druhé trávy, Luboše Maliny a Luboše Novotného, třípísňové EP. Kromě banja a steelkytary, tedy typických countryových nástrojů, je v titulní písni ke slyšení jako host i Jaromír Švejdík, komiksový kreslíř a zpěvák skupin Priessnitz a Umakart.

Že se tyhle ukázky prozatím countryové hudbě moc nepodobají? Tedy alespoň jejímu „kotlíkářskému“ stereotypu? V tom případě je čas na videoklip brzy osmdesátiletého Willieho Nelsona. Klasika žánru, který je po smrti Johnnyho Cashe (2003) společně s Krisem Kristoffersonem vlastně americkým národním pokladem. Zde starcovo skvělé video k prozatím poslednímu úspěšnému singlu, hrobnické písni hitmakera Dave Matthewse.

Z USA „domů“ na Slovensko. Populární kreslíř a karikaturista Shooty je autorem každodenního politického komentáře v nejčtenějším deníku Sme. Ale taky výtečným hráčem na banjo, jak je slyšet v nahrávkách pozoruhodné skupiny, která si říká Tu v dome.Elvis žije a je to žena! Zvolala údajně zpěvačka Madonna, když poprvé slyšela hlas Kanaďanky, která si říká k.d. lang. Pokud je to pravda, respekt pro tanečnici Madonnu. Letos padesátiletá k.d. lang je totiž neuvěřitelná zpěvačka, plnoprávná členka písničkářského „allstar“ týmu javorového listu společně s Joni Mitchellovou, Leonardem Cohenem, Neilem Youngem nebo o generaci mladší Feist. Countryové „ostruhy“ získala k.d. lang před lety třeba díky svým písním v postmoderním filmovém westernu I na kovbojky občas padne smutek. Nová deska k.d. lang vychází 1. dubna, zpěvačka už na ní dávno není parodií chlapáků v koňském sedle a smutek na desce nenajdete.