Tři soboty se slavnostmi Emy Destinnové

České Budějovice – Výběr z nejzajímavějších koncertů festivalu Hudební slavnosti Emy Destinnové, pravidelně pořádaného v Českých Budějovicích, nabídne třídílný cyklus Hvězdy hudebního nebe. Vždy v sobotu, 19. 3., 26. 3. a 4. 4. ve 20:00 na ČT2. Po všechny tři večery diváci uslyší orchestr Státní filharmonie Brno, nejprve pod taktovkou Ondreje Lenárda, od roku 2003 Leoše Svárovského, jenž diriguje všechny tři vysílané koncerty. Hudbu komentářem provází publicista Jan Králík, který se celý život tvorbou Emy Destinnové zabývá.

19. března: Joseph Calleja v záznamu koncertu z roku 2003. Výběr z árií, předeher a meziher skladatelů G. Verdiho, G. Donizettiho, R. Wagnera, J. Offenbacha, J. Masseneta, L. Delibese a V. Belliniho.

26. března: Sopranistka Hui He a tenorista Keith Olsen, v záznamu koncertu z roku 2006. Výběr z árií a předeher skladatelů G. Verdiho, G. Pucciniho, R. Leoncavalla, U. Giordana a F. Ciley.

2. dubna: Hudební slavnosti Emy Destinnové 2007. Sopranistka Tatiana Lisnic a tenor Juan Jose Lopera zpívají výběr z árií a předeher skladatelů G. Donizettiho, G. Rossiniho, V. Belliniho a Ch. Gounoda.

Vynikající česká sopranistka Ema Destinnová patřila mezi nejslavnější světové pěvkyně. Úspěchy sklízela na předních divadelních scénách, například ve dvorní opeře v Berlíně, v Bayreuthu, v Londýnské Covent Garden, v Paříži, v Metropolitní opeře v New Yorku. České Budějovice se hlásí k odkazu své slavné krajanky každoročně od roku 1990 hudebním festivalem. Zásluhu na tom má především pan Antonín Kazil, milovník a znalec operního světa, který myšlenku pravidelných galakoncertů k poctě Emy Destinnové uvedl v život a přivedl do Sportovní haly v Českých Budějovicích, kde se koncerty pravidelně konají, světovou interpretační špičku.