Geometrická Toyen by mohla překonat Spící

Praha  - Dnešní večerní aukce v pražském Topičově saloně nabídne k prodeji dva vzácné obrazy od Toyen, a to Geometrickou kompozici za 11,5 milionu korun a Brázdu v zrcadle za 6,5 milionu korun. Zda se podaří překonat dva roky starý rekord, kdy se obraz Spící od Marie Čermínové - Toyen vydražil za 20 milionů korun, si aukční společnost netroufá odhadnout. Součet cen všech děl nabízených dnes v Topičově salonu je 52 milionů korun.

Geometrická kompozice je jedním z mála abstraktních obrazů, které Toyen vytvořila. Namalovala ho během svého pařížského pobytu v roce 1926. „Podle mých vědomostí a znalostí existuje maximálně čtyři až šest kusů abstraktních děl, které Toyen v té době vytvořila. Dílo je vzácné tím, že ostatní obrazy jsou už ve státních galeriích nebo ve sbírkách, že se tento obraz nabízí v aukci, je tedy jednou ze vzácných příležitostí,“ vysvětlil Jiří Rybář, ředitel společnosti 1. Art Consulting Brno-Praha.

Název Geometrická kompozice je dodatečný, ten původní, který mu malířka dala, se nepodařilo zjistit. Dílo bylo umístěno jako dlouhodobá zápůjčka v pražské Národní galerii. Druhý dnes dražený obraz Toyen - Brázda v zrcadle - pochází ze závěru 50. let minulého století.

Rozhovor s Jiřím Rybářem a Vladimírem Lekešem (zdroj: ČT24)

V aukci budou také dvě vzácná zátiší od Emila Filly. Zátiší s nádobami, banánem a knihou z roku 1927 se bude nabízet za 2,4 milionu korun a Zátiší s ovocem a mandolínou z roku 1935 za 3,7 milionu korun. „Pochází ze sbírky Václava Holzknechta, dloholetého ředitele Pražské konzervatoře a spoluzakladatele Pražského jara,“ prozradil o druhém z obrazů Vladimír Lekeš, majitel Adolf Loos Apartment and Gallery. „Profesor Holzknecht ho obdržel ke svým šedesátinám jako dar od své blízké přítelkyně, manželky Emila Filly.“

Dražit se budou rovněž dva významné obrazy Jana Zrzavého - Profil (Archanděl Gabriel) a Ověnčená hlava (Panna Maria), oba z roku 1952 a každý za vyvolávací cenu 1,1 milionu korun. „Jan Zrzavý se s nimi nikdy nechtěl rozloučit, visely u něho doma. Tyto dvě ikony  jsou černým koněm dnešní aukce,“ domnívá se Lekeš.

K prodeji budou dále díla Mikuláše Medka, Ladislava Sutnara, Václava Boštíka a Josefa Čapka. Raritou bude kuchyňský bar z roku 1965 od Le Corbusiera za 200 tisíc korun. Aukce začíná v 18:30.