Tři knihy pohledem Radky Denamarkové

Z množství děl na knihkupeckých pultech doporučuje spisovatelka a překladatelka Radka Denemarková sáhnout po knize německé autorky Johanny Adorjánové. Výjimečná láska je vzpomínkovým románem o krásném i tragickém vztahu jejích prarodičů, kteří se milovali až za hrob. Ostatní dvě knihy jsou určeny pro děti a obě dovolují snít - Bibiana píská na prsty od Ivana Binara, nesentimentální příběh dívky upoutané na invalidní vozík, i truchlohra Zvoník od Matky Boží, kterou má v repertoáru divadlo ANPU, navazující na tradici kočovných souborů.

Johanna ADORJÁNOVÁ / Výjimečná láska
(Mladá fronta, překlad Hana Linhartová, 239 Kč)

Komentář Radky Denemarkové: Johanna Adorjánová zpracovala literárně vysoce stylizovanou formou příběh svých prarodičů. Příběh dvou lidí, kteří spolu strávili celý život, a v momentě, kdy muž onemocní, žena odmítne žít dál bez něho. Rozhodnou se pro společnou sebevraždu, kterou také uskuteční. Adorjánová se vydává po stopách jejich života, o němž vlastně nic neví, protože jí prarodiče spoustu věcí tajili. Žili v Dánsku, ale jsou původem z Maďarska, prozradím, že oba jsou Židé, takže zážitky, které je stmelily, byly opravdu hraniční. Zároveň se ale přes jejich blízkost nikdo jiný nedostal, dokonce ani vlastní děti ne. Bylo mezi nimi zvláštní odcizení, protože cit, lásku, měli jenom jeden pro druhého.

Komentář Radky Denemarkové (zdroj: ČT24)

Divadlo ANPU / Zvoník od Matky Boží

Tato kniha je upoutávkou na stejnojmennou truchlohru, dramatizaci knihy Viktora Huga, pod níž je podepsána Bela Shenková, Matěj Forman a divadlo ANPU.

Komentář Radky Denemarkové: Klasický příběh zdramatizovaný zvláštní formou. Zvoník od Matky Boží divadla ANPU nasál všechno to, co mají děti rády, tzn. napětí a humor. V příběhu je i poučení, ale až kdesi v pozadí. Je to zpracování nesmírně půvabné, protože umožňuje snít.

Ivan BINAR / Bibiana píská na prsty
(Meander, 268 Kč)

Komentář Radky Denemarkové: V příběhu, jehož hrdinka je upoutaná na invalidní vozík, je nebezpečí sentimentu, ale to vůbec není případ knihy Ivana Binara. Bibiana je sice upoutaná na křeslo, ale její svérázné babička ji naučí hvízdat. S každým hvizdem se něco stane a Bibiana se utíká do příběhů, do snění. Především se ale ukazuje, že je nesmírně vnitřně silnou bytostí. Binarova kniha je také poukázáním na to, co všechno znamená štěstí. Říkala jsem si, že se hodí teď, kdy se blíží doba dovolených a kdy se všichni poženou za adrenalinovými zážitky a do krajů, kde cosi hledají. Jsou přitom ale slepí ke štěstí, které je často nenápadné.

  • Výjimečná láska zdroj: Mladá fronta http://img2.ct24.cz/cache/140x78/article/27/2675/267425.jpg
  • Bibiana píská na prsty zdroj: Meander http://img2.ct24.cz/cache/140x78/article/27/2675/267432.jpg