Arts&film zajímají výjimečná města

Telč - Vystoupením dixielandové kapely a spanilou jízdou Spolku telčských velocipedistů dnes v Telči na Jihlavsku začal evropský filmový festival Arts&film. Cyklisté v dobových kostýmech zároveň uvítali tradičního hosta festivalu režiséra Vojtěcha Jasného. O festivalový úspěch letos usiluje 210 snímků s kulturní tematikou z 32 zemí. Nejvíce titulů vzniklo v produkci České televize.

Otevření festivalu předcházelo zahájení výstavy fotografií Vojtěcha Jasného ze 60. let minulého století v městské galerii Hasičský dům. Další výstavu fotografií Jany Syrové najdou zájemci v přízemí radnice.

Vedle tradičních účastníků filmové přehlídky z Francie, Španělska, Německa, Rakouska nebo ze skandinávských zemí se nově veřejných projekcí účastní i méně známé kinematografie pobaltských zemí, Kypru, Srbska nebo Malty. Největší počet filmů letos předvede Česká televize, která má na třídenní přehlídku připraveno 25 titulů. Diváci zhlédnou také studentské a televizní filmy.

„Zajímavostí letošního sedmého ročníku je natáčení studentských filmových štábů během festivalu. Jejich úkolem bude filmy dokončit a předvést je festivalovému publiku,“ doplnil k programu ředitel festivalu Josef Schütz.

Zaostřeno na památky a cestovní ruch

Základem festivalu zůstává filmová soutěž, organizátoři se ale letos více zaměřují na partnerskou spolupráci v kultuře, cestovním ruchu a prezentaci památek. „Zajímají nás města něčím výjimečná, nabízející turistiku za kulturou, uměním, historií a architekturou,“ řekl Schütz.

Hlavní festivalový den, pátek 17. června, se proto na náměstí Zachariáše z Hradce budou prezentovat města s památkami zapsanými na seznam UNESCO, sdružení Česká inspirace a školy cestovního ruchu. K hostům pátečního programu bude patřit Iveta Toušlová a Josef Maršál, kteří představí program ČT Toulavá kamera, nebo herec Jan Budař.

Vítěze festivalu Arts&film vybere odborná porota v čele s režisérem Janem Prokopcem. Snímky soutěží ve třech kategoriích: filmy o výtvarném umění (malba, sochy), architektura a design a třetí kategorie bude patřit snímkům o hudbě, divadle a literatuře. Samostatnou soutěž mají studentské filmy. Vítězové festivalu budou vyhlášeni v pátek večer na náměstí během komponovaného pořadu.

Josef Maršál jako \"tvarůžkový král\"
Zdroj: ČT24/ČT