Scorseseho Stouni na ČT2

Praha - Pohled režiséra Martina Scorseseho na známou kapelu, jejíž členové spolu vystupují přes čtyřicet pět let. To je dokument o Rolling Stones, který se natáčel v divadle Beacon, v New Yorku. Natáčel se dva dny tak, aby byla zachycena syrová síla jejich vystoupení. Film má dynamiku a velmi přesvědčivě zachycuje atmosféru i jakousi pohodu, s níž čtveřice hraje. Záznam mimořádného vystoupení doplňují bezprostřední prostřihy z nejrůznějších interview, zajímavé scény ze zákulisí obou koncertů (29. října a 1. listopadu 2006). Dvouhodinový dokument vysílá ČT2 v neděli od 21:30.

Vedle známých rockových hitů, které zazní, je jeho důležitou součástí účast skvělých vokalistů z Brooklynu, Queensu…, zpívajících hostů Jacka Whitea, Christiny Aguilery a bluesmena Buddyho Guye. Martin Scorsese pro natáčení připravil mimořádně silný realizační tvůrčí tým (z osob, z nichž řada obdržela Oscara za svoji práci) a vystoupení snímalo dvanáct kamer.

Rolling Stones - Posviť si (zdroj: ČT24)


O slavné skupině už vzniklo snad dvacet dokumentů, přesto Scorseseho snímek považují její členové za výjimečný. „Jde sice pořád o vystoupení naší kapely, ale zároveň je to naprosto prvotřídní rokenrolový film,“ shrnul Keith Richards. S první myšlenkou na film přišel frontman kapely Mick Jagger při turné Bigger Bang. Plánoval, že by snímek zachytil právě turné a hlavně největší vystoupení na pláži v Rio de Janeiru.

Scorsese natočil první krátký film před více než pětačtyřiceti lety; už tehdy prý byla hudba „Stounů“ jedním z klíčů pro jeho obraznost. „Působili na mě dávno předtím, než jsem je viděl na vlastní oči. Poprvé jsem zažil jejich koncert v Madison Square Garden a byl jsem naprosto unesen,“ líčí oscarový režisér. Proto se i filmem snaží v divákovi vzbudit dojem, že se nachází přímo na koncertu Rolling Stones, na nejlepším místě v sále a na vrcholu jejich kariéry. „Nedělali jsme film o historii kapely. Dokumentů, kde vidíte muzikanty a lidi vykládající, jak se jim s nimi krásně pracovalo, vzniklo nespočet, ale my chceme zachytit především jejich muziku a vystoupení,“ shrnul Scorsese.