Haidler opouští křeslo ředitele Činoherního studia

Ústí nad Labem - Správní rada odvolala z funkce dlouholetého ředitele ústeckého Činoherního studia Jaroslava Haidlera. Radní to odůvodnili špatnou komunikací s vedením města. Haidlera ve funkci nahradí dosavadní umělecký šéf divadla Vladimír Čepek. Haidler, který divadlo řídil celých 17 let, v posledních měsících patřil k nejhlasitějším kritikům vedení ústecké radnice. Upozorňoval například na údajně předražené zakázky. Podal i trestní oznámení kvůli rekonstrukci Městských sadů.

Právě občanské postoje Jaroslava Achaba Haidlera podle mínění veřejnosti stály ředitelské křeslo. Správní rada divadla kategoricky odmítá, že by jednala na nátlak ústecké radnice, tvrzení podporuje i náměstkyně primátora Ústí nad Labem Zuzana Kailová: „S tímto procesem nemá magistrát nic společného. Já osobně jsem se o odvolání ředitele dozvěděla včera ráno z novin.“ Eliška Pláničková, členka správní rady divadla, dodává: „Na nátlak radnice to nebylo, rozhodnutí vzešlo opravdu z divadla.“ Její slova potvrzuje i umělecký šéf studia Vladimír Čepek, který uvedl, že ze strany magistrátu nebyl jediný náznak toho, že by toužili po odvolání dosavadního ředitele.

Ovšem pravdou je, že radnice, která rozhoduje o finanční dotaci pro divadlo, přestala s Haidlerem jakkoli komunikovat a jednala pouze se správní radou. V této souvislosti Čepek, který odvolaného ředitele nahradí, připustil, že Haidlerova politická angažovanost mohla k jeho odvolání přispět. „Patrně to vyděsilo i naši správní radu, že volila tak, jak volila,“ lakonicky dodal Jaroslav Achab Haidler. „Já to nestavím tak, že bych se urazil, rozumím správní radě, že jedná, jak jedná, ale černého Petra má město,“ doplnil svůj postoj odvolaný režisér.

Reportáž Jana Stuchlíka (zdroj: ČT24)

Město dosud dávalo divadlu deset a půl milionu ročně. Tříletý grant ale letos vyprší a bez peněz od radnice Činoherní studio nepřežije, proto potřebuje vyjednavače, kterého radní budou akceptovat. Bývalý šéf teď místo papírování hlavně zkouší. To, že by šel z role do role, nepředpokládá. Své místo ale v divadle, podle svých slov, má.