Filmové premiéry

Patří kamarádství do postele? Cukrátka, kuřátka a pořádnej nářez. Nevážný film o vážných věcech. Zavřete oči, otevřete mysl – budete nepřipraveni. Nový horor mistra žánru. Nepravděpodobný zážitek z ostrova snů v tradici velkého dědictví surrealismu. Tak zní slogany, které doprovázejí šest filmů, jež vstupují tento týden do české kinodistribuce: komedie Hlavně nezávazně a Hop, fantasy thriller Sucker Punch, horor Vem si mou duši a drama Ladič pian zemětřesení. Poslední jmenovaný snímek natočili bratři Stephen Quay a Timothy Quay v roce 2005 a jako jediný má premiéru 1. dubna na festivalu Febiofest. Ostatní filmy vstupují do kin 31. března.

HLAVNĚ NEZÁVAZNĚ. Příležitostný sex a složitý soubor pravidel vzájemného koexistování, který by šel shrnout slovy „hlavně nezávazně“, spojuje ústřední dvojici romantické komedie Ivana Reitmana (Krotitelé duchů; Šest dní, sedm nocí). Emma (Natalie Portman) nemá na vztah se vším všudy čas a energii, protože oboje věnuje práci, Adam (Ashton Kutcher) zas na něj nemá po nepěkném rozchodu s přítelkyní, která ho podváděla s jeho otcem, ani pomyšlení. Žádná romantika, žádné žárlení a žádné společné snídaně tak vyhovují oběma, ovšem jen do chvíle, kdy jedna strana pravidla poruší.

Filmové premiéry 31. 3. 2011 (zdroj: ČT24)

HOP. Režisér Tim Hilll (Alvin a Chipmunkové, Garfield 2) a producent Chris Meledandri (podílel se na Době ledové a snímku Já, padouch) stojí za hrano-animovanou komedií Hop, která staví na hlavu velikonoční tradice. Velikonoční zajíc, který žije pochopitelně na Velikonočním ostrově, má před letošními svátky na starosti důležitější věci než zajistit pro děti sladkosti a vajíčka – dědic jeho podniku, Zajda, zdrhne do Los Angeles, aby se stal slavným rockovým bubeníkem, a navíc kuřata se chystají na ostrově provést puč.

MAMA GÓGÓ. Islandský režisér Fridrik Thór Fridriksson byl letos hlavním hostem zahájení Febiofestu, festival odstartoval promítáním jeho nejnovějšího snímku Mama Gógó. Tragikomedie o ambiciózním režisérovi, jehož film o starých lidech uprchlých z domova důchodců vřele přijala kritika, ale vlažně diváci, a jeho matce, kterou rodina pošle kvůli Alzheimerově chorobě do starobince, je Fridrikssonovým autoportrétem, satirou filmového průmyslu a islandské společnosti a filmovou poctou jeho vlastní matce.

SUCKER PUNCH. Babydoll (Emily Browning) byla zavřena do ústavu proti své vůli, ale neztratila vůli přežít. Spolu s dalšími čtyřmi dívkami je odhodlána bojovat za svou svobodu…. Akční fantasy thriller Zacka Snydera (300: bitva u Thermopyl; Watchmen) zavede diváky do světa živé imaginace mladé dívky, jíž snový svět poskytuje útěk z temné reality.

VEM SI MOU DUŠI. Režisér Wes Craven má na kontě snímky, jako je Vřískot, Hory mají oči nebo Noční můra v Elm Street. 3D horor Vem si mou duši se odehrává v ospalém městečku Riverton ve státě Massachusetts, kde koluje legenda o sériovém vrahovi s rozpolcenou osobností - rivertonském rozparovači. V den, kdy zemřel, přísahal, že se vrátí, aby zavraždil sedm dětí, které se v noci téhož dne narodily (říká se jim Rivertonská sedma). Patnáct let to byla jen povídačka pro děti, ale najednou je začne někdo jednoho po druhém vyvražďovat…

LADIČ PIAN ZEMĚTŘESENÍ. Hypnotický zážitek z ostrova vzdáleného všem zákonům naší reality, jak ho vysnili bratři Quayové, surrealističtí tvůrci postšvankmajerovské generace. Dr. Droz touží navždy zachovat hlas pěvkyně Malvíny, kterou v den její svatby usmrtil a unesl. Pomoci mu v tom má geniální „ladič pian zemětřesení“. Obraznost snímku, která vytváří svět kdesi mimo naše chápání, odkazuje především k animátorským kořenům tvůrců.

  • Mama Gógó (2010, režie: Fridrik Thór Fridriksson) zdroj: CinemArt http://img2.ct24.cz/cache/140x78/article/25/2434/243333.jpg
  • Hop (2011, režie: Tim Hill) zdroj: Bontonfilm http://img2.ct24.cz/cache/140x78/article/25/2436/243538.jpg