Taneční příběh, který nikdy nekončí

Liberec - Příběh malého Bastiena, který se svými přáteli, malým válečníkem Atrejem a létajícím drakopsem Falkem, zachraňuje Fantazii, je stále oblíbený díky knize Michaela Endeho a především pak díky filmovému zpracování. Pohádková fantazie ožije i jako taneční představení na prknech libereckého Šaldova divadla. Poprvé v pátek 22. dubna pod názvem Nikdy nekončící příběh.

Ve známém filmu se hlavní hrdinové jmenovali Bastien a Artej, v liberecké inscenaci budou diváci sledovat příběh Benjamina a Ateira. I na jevišti divadla se ale malý hrdina čtením knihy přenese do Fantazie a zjistí, že čte svůj vlastní příběh a že je na něm říši zachránit.

Režie a choreografie inscenace, která vypráví, jak důležitá je úloha fantazie, se ujal David Stránský. Autorkou libreta je šéfka baletu libereckého divadla Alena Pešková. Nikdy nekončící příběh je podle ní zaměřen „na dítě v dospělém a dospělého v dítěti“. Je to představení pro ty, kteří se umí zamyslet nad tím, co všechno by se mohlo přihodit, kdyby lidé zapomněli snít…, dodávají tvůrci, jakému publiku je představení určeno.

Inscenace liberecké scény je tanečním divadlem, které využívá projekce, prvky černého divadla, díky nimž prý „létat, padat a potápět se nebude v říši Fantazie problém“, či mluveného slova i originální hudbu. Její autorkou je skladatelka a performerka Gabriela Vermelho, nahrál ji orchestr libereckého divadla pod vedením Martina Doubravského.

Podle Peškové se připravovaná inscenace prakticky obešla bez hostujících herců. „Myslím si, že největší hvězdou představení by měl být zdejší tanečník, sólista Alexej Jurakov, který tancuje Ateira, hrdinu z Fantazie,“ uvedla šéfka baletu. Jako Benjamin se libereckým divákům představí Pavel Kremsa, v roli císařovny Fantazie uvidí Karolínu Mikovou.

Druhá premiéra Nikdy nekončícího příběhu je plánována na 30. dubna, další představení pak na 3. a 26. května a 16. června. 

  • Nikdy nekončící příběh (foto ze zkoušky) autor: Zdeněk Úlehla, zdroj: Divadlo F. X. Šaldy http://img2.ct24.cz/cache/140x78/article/25/2489/248884.jpg
  • Nikdy nekončící příběh (foto ze zkoušky) autor: Zdeněk Úlehla, zdroj: Divadlo F. X. Šaldy http://img2.ct24.cz/cache/140x78/article/25/2489/248885.jpg