Přijede legenda funku George Clinton

Praha - Velký sál pražské Lucerny bude 22. června svědkem několikahodinové show v podání George Clintona a hudebníků ze skupin Parliament a Funkadelic. Hudebníka označovaného jako praotec funku doprovodí dvě desítky hudebníků. George Clinton, který před šesti lety roztancoval publikum na festivalu Colours of Ostrava, patří k nejčastěji samplovaným umělcům, takže jeho hudba zní v mnoha skladbách, které tvoří hudebníci o generace mladší.

„Jsme nadšeni, že i Praha se může těšit na Clintonovy barevné paruky a šamanské hábity, ale především na skvěle šlapající kapelu,“ informovala Květa Havelková z pořádající společnosti JVS Group. Vstupenky jsou ode dneška k dostání v sítích Ticketpro a Ticketportal. Prvních 500 vstupenek bude za cenu 890 korun, dalších 500 za 990 korun a ostatní vstupenky za 1090 korun. Na místě bude vstupné o stokorunu dražší.

George Clinton:

„Funky je DNA hip hopu a rapu.“

Letos sedmdesátiletý George Clinton, současník Johna Lennona i Jimiho Hendrixe, se narodil v Severní Karolíně, vyrůstal v New Jersey a potom na Floridě. Na začátku své hudební kariéry psal písničky pro první afroamerický label Motown. Ještě jako teenager založil svoji první kapelu The Parliaments, která se postupem doby přejmenovala na Parliament. Založil i kapelu Funkadelic zaměřenou ještě více na funk. S ní vytvořil první hity jako například I Wanna Testify.

Spolu s Jamesem Brownem patří k zakladatelům funku a hip hopu. Clinton přidal k jednoduchému základu prvky rhythm & blues. Od 80. let vystupuje s Parliament a Funkadelic i sólově. Věnuje se také producentské práci, vydává nejen alba svých funky kolegů, ale třeba i Red Hot Chili Peppers.

Clinton dobyl světové hitparády hity jako Give Up The Funk, Loopzilla či Atomic Dog. V roce 1997 byl uveden do rokenrolové síně slávy v Clevelandu. V roce 2002 bylo spojení Parliament/Funkadelic vyhlášeno americkým časopisem Spin jako 6. nejlepší kapela všech dob.