Face to Facebook - netartový projekt o ztrátě tváře

Praha – Italští netartoví umělci Paolo Cirio a Alessandro Ludovico se proslavili „krádeží“ dat z facebookových profilů. Veřejně přístupné fotografie, které lidé o sobě na této populární sociální síti ukazují, „odcizili“ z více než jednoho milionu profilů a následně nahráli do nové, také veřejně přístupné seznamky. „Jsme umělci, ale nevíme, co by se mohlo stát, kdyby tyto informace použil někdo s kriminálnějšími úmysly,“ říká Paolo Cirio, který je spolu s Alessandrem Ludovikem hostem pražského multimediálního bienále ENTER.

Oba Italové jsou představiteli netartu, tedy umění ve virtuálním prostoru. Ve svém posledním a zřejmě nejznámějším projektu Face to Facebook po dva roky stahovali fotografie z veřejně přístupných facebookových profilů z celého světa, včetně Česka. Snímky poté zpracovali pomocí programu na rozpoznávání obličejů, který vygeneroval 250 tisíc tváří a rozdělil je do několika skupin – podle pohlaví, národnosti a výrazu obličeje. Bez vědomí jejich majitelů je pak dva italští umělci umístili do nově vytvořené seznamky na internetu.

„Bylo až neskutečné, jak rychle se informace o našem projektu rozšířila. Reakce byly nejrůznější - spousta lidí chtěla být ze seznamky okamžitě vymazána. Chtěli to i lidé, kteří se na náš web ani nepodívali, a tudíž nevěděli, jestli je program vygeneroval. Zároveň se nám ale mnoho lidí ozvalo také s tím, že se chtějí v seznamce objevit,“ popisuje reakce na projekt Face to Facebook Alessandro Ludovico.

Projektu se okamžitě chytla média, objevil se kromě televizních stanic a novin také na více než tisícovce internetových stránek. Zareagoval i samotný Facebook – drzým umělcům okamžitě zrušil jejich profily a nakonec i on-line seznamku. Jeho přístup označují Cirio i Ludovico za agresivní. „Jsme umělci, pouze děláme umění a Facebook se nás pokusil umlčet, abychom o projektu nehovořili,“ upozorňuje Paolo Cirio. Dodává, že k soudu nedošlo, ale že se obrátili na právníka, který se „snaží najít tu nejlepší cestu z této situace“.

„Ten projekt není jen o využití soukromých dat, ale o celém světě Facebooku, který je v podstatě největší on-line korporací světa,“ dodává Alessandro. "Chtěli jsme, aby si lidé uvědomili, že dají-li jednou svá data na Facebook a podobné stránky, mohou být kdykoli, jednoduše a hlavně navždy zneužita, aniž by o tom sami mohli rozhodovat."

Face to Facebook mohou stanout i návštěvníci pražského multimediálního bienále ENTER, jehož hlavní výstavní část se koná do 17. dubna v budově Národní technické knihovny. Jeho záměrem je seznámit veřejnost s uměním, jehož vyjadřovacím jazykem jsou ty nejmodernější technologie. Pátý ročník se programově zaměřil právě na umělecké počiny, které čerpají z všudypřítomného fenoménu sociálních sítí.

  • Face to Facebook zdroj: Multimediální bienále ENTER http://img2.ct24.cz/cache/140x78/article/25/2475/247455.jpg
  • Face to Facebook zdroj: Multimediální bienále ENTER http://img2.ct24.cz/cache/140x78/article/25/2475/247456.jpg